Friedrich Nietzsche

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche (15 Oktober 1844 - Weimar, 25 Agustus 1900), filsuf Jérman. Nietzsche ngarupakeun salasahiji ti tilu filsuf nu nolak Kritik der Reinen Vernunft Kant. Filsuf lianna nyaéta Karl Marx jeung Søren Kierkegaard.

Élmu Nietszche katelahna perspektivisme. Anjeunna ahli filologi nu sok nalungtik naskah-naskah kuna. Ceuk anjeunna, téks Kitab Suci teu mibanda téks awal.

Nietzsche kadangkala ogé katelah salaku "sang pembunuh Tuhan" (Also sprach Zarathustra). Lian ti éta karya atawa konsépna ngeunaan Übermensch (manusa utama) disalahgunakeun ku Adolf Hitler, nu narjamahkeun konsép ieu sacara harfiah.

Karya-karya Nietszche nu penting di antarana,

  • 1872 - Die Geburt der Tragödie (Lahirna tragédi)
  • 1873-1876 - Unzeitgemässe Betrachtungen (Sawangan Non-kontémporér)
  • 1878-1880 - Menschliches, Allzumenschliches (Manusawi, Manusawi Teuing)
  • 1881 - Morgenröthe (Beureumna isuk ?)
  • 1882 - Die fröhliche Wissenschaft (Élmu nu gumbira)
  • 1883-1885 - Also sprach Zarathustra(Mangka ngadawuh Zarathustra)
  • 1886 - Jenseits von Gut und Böse (Ngaleuwihan kahadéan jeung kajahatan)
  • 1887 - Zur Genealogie der Moral (Ngeunaan silsilah moral)
  • 1888 - Der Fall Wagner (Hal ihwal Wagner)
  • 1889 - Götzen-Dämmerung (Nutupan berhala)
  • 1889 - Der Antichrist (Sang Antikristus)
  • 1889 - Ecce Homo (Tempo sang Manusa)
  • 1889 - Dionysos-Dithyramben
  • 1889 - Nietzsche contra Wagner

Tempo ogé[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg