Göta Älv

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Curug di Trollhättan/Göta älv

Göta älv (walungan) nyalurkeun situ Vänern ka Kattegat, jeung Laut Kalér, di kota Gothenburg nu aya di basisir kulon Swédia. Ayana di Götaland, numana walungan ieu sorangan geu jadi tempat keur ngajangkau urang Geats jaman baheula. Leuweung Bohus aya di sabudeyreyn walungan ieu di wewengkon Kungälv. Di dieu walungan misah jadi Nordre älv di beulah kalér sarta tetep Göta älv di beulah kidulna.

Di Trollhättan aya dam, pangonci kanal jeung stasion pembangkit tanaga cai di walungannana. Pangonci nyababkeun wlaungan bisa dinavigasi, sanajan keur kapal kargo nu gedé ogé, tur walungan ieu kalolobaannana mangrupakeun jalan cai darat Kanal Göta, sakabéh jalan nu ka Stockholm.

Stasion tanaga nyadiakeun tanaga listrik keur industri waja nu ngumpul di Trollhättan, nu ngontribusi kana révolusi industri. Dina bulan-bulan usum panas, jalan bahéna cai dam dibuka sababaraha menit unggal poé sarta turis bisa nempo cai paheula-heula turun kana walungan(gambar).

58°00′00″N 12°07′34″E / 58.00000°N 12.12611°E / 58.00000; 12.12611