G-test

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik, tes-G nyaeta tes rasio likelihood atawa maximum likelihood nu loba dipake dina statistical significance sarta samemehna disarankeun make tes chi-kuadrat.

Ilaharna make tes chi-kuadrat keur goodness of fit tina hiji sebaran sarta keur kabebasan dina contingency table nu dina kanyataanna dideukeutan ku log-likelihood ratio keur tes G ieu. Perkiraan ieu diwanohkeun ku Karl Pearson alatan perluna waktu lila keur ngitung log-likelihood. Ku mecenghulna kalkulator sarta komputer pribadi éléktronik, hal ieu henteu jadi masalah deui. Tes-G mucunghul tur loba dipake, saprak direkomendasikan di édisi 1994 dina sababaraha buku teks statistika ku Sokal sarta Rohlf.

Rumus umum keur tes statistik chi-kuadrat Pearson's nyaeta

 \chi^2 = \sum {(O - E)^2 \over E}

numana O nyaeta frekuensi observasi dina sel, E nyaeta ekspektasi frekuensi dina null hipotesa, sarta jumlah dina sakabeh sel. Rumus pakait nu ilahar dipake keur G nyaeta

 G = -2\sum {O\times \ln(O/E) }

numana ln ngalambangkeun logaritma alami (log dina e) sarta jumlah dina sakabeh sel.

Dina null hipotesa yen hasil frekuesni observasi tina nyokot sampel sacara acak tina hiji sebaran ditangtukeun ku ekspektasi frekuensi nu dipikanyaho, sebaran G meh sarua jeung chi-kuadrat, numana jumlah wilangan tingkat kabebasan saperti dina tes chi-kuadrat.

Keur sampel nu meh sarua, tes-G jeung tes chi kuadrat bakal ngahasilkeun kasimpulan nu sarua. Sanajan kitu, pendekatan kana teori sebaran chi-kuadrat keur tes-G leuwih hade tina tes chi-kuadrat Pearson dina pasualan dimana keur sakabeh sel |OE| > E, sarta dina sababaraha pasualan tesG geus ilahar dipake.

Keur sampel nu saeutik tes binomial keur goodness of fit, sarta tes kapastian Fisher keur contingency tables, leuwih hade make tes chi-kuadrat atawa tes-G.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Sokal, R. R., & Rohlf, F. J. (1994). Biometry: the principles and practice of statistics in biological research., 3rd edition. New York: Freeman. ISBN 0-7167-2411-1.