Gambia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu ngeunaan nagarana. Pikeun walunganna, tempo Walungan Gambia
Republic of The Gambia
Républik Gambia
Bandéra Gambia
Motto
"Progress, Peace, Prosperity"
(Kamajuan, Rapih, Kamakmuran)
Lagu
For The Gambia Our Homeland
Location of Gambia
Ibu kota Banjul
13°28′N 16°36′W
Kota panggedéna Serekunda
Basa resmi
(Basa nasional)
Inggris, (Mandinka, Wolof, Fula, Serer, Jola)
Démonim Gambian
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Yahya Jammeh
 -  Wakil Présidén Isatou Njie-Saidy
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 18 Pébruari 1965 
 -  Déklarasi Républik 24 April 1970 
Aréa
 -  Total 10.380 km² (ka-164)
4.007 mil² 
 -  Cai (%) 11,5
Populasi
 -  Perkiraan  2009 1.705.000[1] (ka-146)
 -  Kapadetan 164,2 /km² (ka-74)
425,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $3,494 milyar[2] 
 -  Per kapita $2.018[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $1,067 milyar[2] 
 -  Per kapita $616[2] 
Gini? (1998) 50,2 (luhur
HDI (2007) Red Arrow Down.svg 0,456 (handap) (ka-168)
Mata uang Dalasi (GMD)
Zona wanci GMT
TLD Internét .gm
Kode telepon +220

Républik Gambia, (Basa Inggris: Republic of The Gambia), mangrupakeun hiji nagara di Afrika Kulon. Gambia dilingkung ku Senegal iwal di basisir pondokna kana Samudra Atlantik di kulon. Nagara ieu aya di sakurilingeun Walungan Gambia, nu ngalir ngaliwatan puseur nagara ieu nepi ka Samudra Atlantik.

Dina 18 Pébruari 1965, Gambia miboga kamerdikaanna ti Britania Raya jeung gabung ka Pasamakmuran Bangsa-Bangsa. Banjul mangrupakeun ibu kota nagara ieu.

Divisi jeung distrik[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Divisi di Gambia, Distrik di Gambia

Gambia dibagi kana 5 divisi jeung hiji kota. Divisi-divisi Gambia dijieun ku Komisi Pamulu Indepénden dumasar kana Pasal 192 Konstitusi Nasional.[3]

  1. Walungan Handap (Mansa Konko)
  2. Walungan Tengah (Janjanbureh)
  3. Gigir Kalér (Kerewan)
  4. Walungan Luhur (Basse)
  5. Kulon (Brikama)
  6. Banjul (Kalér, Tengah, Kidul)

Ibu kota nagara, Banjul, dipisahkeun salaku kota.

Divisi-divisna teras dibagi deui kana 48 distrik.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Daptar

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "The Gambia". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "The Gambia – Government". The World Factbook. 19 Séptémber 2006. Diakses pada 29 Séptémber 2006. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Bennet, Lindsey and Voormeij, Lisa, The Gambia (Travellers), (Thomas Cook Publishing, 2009)
  • Emms , Craig and Barnett, Linda, Gambia (Bradt Travel Guides), (Bradt Travel Guides, 2006)
  • Hughes, Arnold, Historical Dictionary of the Gambia, (Scarecrow Press, 2008)
  • Hughes, Arnold and Perfect, David, A Political History of The Gambia, 1816-1994, (University of Rochester Press, 2008)
  • Gregg, Emma and Trillo, Richard, The Rough Guide to The Gambia, (Rough Guides, 2006)
  • Kane, Katharina, Lonely Planet Guide: The Gambia and Senegal, (Lonely Planet Publications, 2009)
  • Sarr, Samsudeen, Coup D'etat by the Gambia National Army, (Xlibris, Corp., 2007)
  • Sternfeldt, Ann-Britt, The Good Tourist in The Gambia: Travelguide for conscious tourists Translated from Swedish by Rolli Fölsch (Sexdrega,2000)
  • Tomkinson, Michael, Michael Tomkinson's Gambia, (Michael Tomkinson Publishing, 2001)
  • Various, Insight Guide: Gambia and Senegal, (APA Publications Pte Ltd., 2009)
  • Wright, Donald R, The World and a Very Small Place in Africa: A History of Glogalization in Niumi, The Gambia (New York: M.E. Sharpe, 2004)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Gambia ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Gambia di Wikivoyage

Citakan:Gambia topics

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa


Countries.png