Gas mulya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Golongan 18
Periode
1 2
He
2 10
Ne
3 18
Ar
4 36
Kr
5 54
Xe
6 86
Rn
7 118
Uuo

Gas mulya (noble gases) mangrupakeun unsur kimia dina golongan 18 dina tabel periodik. Dérét kimia ieu ngawengku hélium, néon, argon, kripton, sénon, jeung radon.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Gas mulya saméméhna katelah gas inert, tapi lajeng diganti kusabab aya sababaraha unsur nu sok ngilu aub dina réaksi kimia. Istilah séjénna nu kungsi dipaké nyaéta gas jarang, tapi teu cocog sabab argon téh kadarna 0,93% v/v atawa 1,29% b/b dina atmosfir Bumi.

Ngaran 'noble gases (gas mulya) téh niron tina noble metal (logam mulya) nu sarua teu réaktif, sarta boga sipat gedé ajénna, teu tai hiangan, sarta sok dipatalikeun jeung kaménakan.

Kimia[édit | sunting sumber]

Dina kaayaan baku, gas mulya téh ujudna gas monatomik, réaktivitasna handap pisan, malah mah can aya sanyawaan hélium atawa néon nu kungsi dijieun sacara konvénsional. Di laboratorium, sénon jeung kripton némbongkeun ayana réaktivitas (tingal sanyawaan gas mulya.

Handapna réaktivitas gas mulya téh kusabab "lengkep kulit valénsi"na, sahingga teu condong ngaleupaskeun/narima éléktron. Gas mulya mibanda énérgi ionisasi nu luhur.

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Noble gas, Wikipédia édisi basa Inggris (7 Agustus 2006)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Tabel periodik

Tabel baku | Tabel vértikal | Tabel antizat | Tabel jeung ngaran | Ngaran jeung massa atom (badag) | Ngaran jeung massa atom (leutik) | Blok-F satabel | Unsur-unsur nepi ka-218 | Konfigurasi éléktron | Logam jeung nonlogam | Tabel dumasar blok
Daptar Unsur
Ngaran | Lambang atom | Wilangan atom | Titik golak | Titik lééh | Dénsiti | Massa atom
Golongan | Periode | Dérét | Blok


Nulis.jpg