Geget

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Geget nu Jadi Kukupu

Geget nya éta sato leutik nu sok ngaruksak buku-buku atawa papakéan anu kurang piara, sok disebut ogé ngenget.[1] Aya sabuntut geget anu dipikawanoh minangka “geget pakéan”, sarta lolobana jelema nyalakeun alatan ngengat éta nyieun liang-liang geget dina pakéan, bulu, sarta permadani.[2] Tapi geget éta henteu nyieun karuksakan ieu.[2]

Geget henteu kungsi dahar, manéhna hirup ngan pikeun ngahasilkeun endog-endogna sarta saterusna paéh.[2] Dina waktu anak geget ngalaman tahap hileud bululah kabéh ieu lumangsung.[2]Endog-endog geget aya dina lawon wol, bulu, permadani, sarta sajabana.[2] Dina waktu kira-kira hiji minggu, endog-endog menetas jadi hileud-hileud bulu.[2] Anu lumangsung saterusna lumantung kana jenis geget éta sorangan, alatan aya tilu jenis geget pakéan di Amérika Kalér.[2]

Salah sahijina nya éta geget nu nyieun sarang, anu pangumumna aya di Amérika Serikat bagian Kalér sarta Kanada, anu kadua nya éta geget anyaman, anu biasana aya di nagara-nagara bagian Kidul, sarta anu katilu nya éta geget permadani, anu meureun aya di kabéh nagara bagian.[2] Hileud bulu ti geget nu nyieun sarang nyieun sarang leutik ngawangun pipa ti lawon wol anu di daharna, sarta ngalapisi sarang ieu kalayan sutera.[2] DIdinya manéhna hirup minangka hileud bulu.[2] Hileud bulu geget anyaman sok ninggalkeun tapak raramat lancah suteranya sarta mintal kokon sutera.[2] Dina waktu hileud bulu geget permadani ngabolongan lawon wol, manéhna nyieun sauntuyan torowongan anu dilapisan ku sutera.[2] sanggeus dewasa, hileud éta asup kana salah sahiji torowongan-torowongan ieu sarta cicing di ditu nepi ka manéhna siap kaluar minangka geget.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c d e f g h i j k l m (id) Leokum, Arkady(1997) Aku Ingin Tahu Jilid 1 Jakarta:Quality Press


Nulis.jpg