George W. Bush

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
George Walker Bush
Présidén Amérika Sarikat ke-43
Masa jabatan
20 Januari 2001 – 20 Januari 2009
Wakil Presiden Dick Cheney
Saméméhna Bill Clinton
Sangguesna Barack Obama
Katerangan lian
Gumelar 6 Juli 1946 (1946-07-06) (yuswa 68)
New Haven, Connecticut
Kabangsaan Amerika
Partéy pulitik Republik
Pameget/istri Laura Welch Bush

George Walker Bush (lahir 6 Juli 1946) nyaéta Présidén Amérika Sarikat ke-43. Dilantik 20 Januari 2001, Bush kapilih liwat pemilu présidén warsih 2000 sarta kapilih deui dina pemilu présidén warsih 2004. Kalungguhan kepresidenan kadua kalina baris lekasan dina 20 Januari 2009. Saméméhna, manéhna jadi Gubernur Texas ke-46 (1995-2000). Kalungguhan ieu ditinggalkeun sajongjonan sanggeus dirina kapilih jadi présidén.

Dina sajarahna, Kulawarga Bush nyaéta bagian ti Partéi Republik sarta pulitik Amérika. Bush nyaéta anak pangkolotna ti Présidén Amérika Sarikat ke-41, George H. W. Bush. Akina, Prescott Bush nyaéta urut Sénator Amérika Sarikat ti Connecticut. Keur, adina, Jeb Bush nyaéta urut Gubernur Florida. Nyusul Serangan 11 Séptember 2001, Bush nyalabarkeun Perang ngalawan terorisme sacara menyeluruh. Sapanjang Oktober 2001, manéhna maréntahkeun invasi ka Afganistan pikeun melumpuhkan kakuatan Taliban sarta al-Qaeda. Dina Maret 2003, Bush maréntahkeun penyeranganan ka Irak jeung alesan yén Irak geus ngarémpak Resolusi PBB no. 1441 ngeunaan pakarang pemusnah massal sarta lantaran éta kudu dilucuti kalawan kekerasan.Sanggeus digulingkeunana rezim Saddam Hussein, Bush bertekad mingpin AS pikeun ngadegkeun démokrasi di Wétan tengah, anu dimimitian jeung Afganistan sarta Irak. Tapi nepi ka kiwari kaayaan di Irak beuki henteu stabil alatan pertikaian anu berkepanjangan antara jumplukan Sunni, anu di mangsa Saddam Hussein praktis ngawasa luhur jumplukan mayoritas Syi'ah, anu kiwari ganti ngawasa.

Bush pertama-tama dipilih dina warsih 2000, sarta jadi présidén kaopat dina sajarah AS anu dipilih tanpa meunang sora rahayat sanggeus 1824, 1876, sarta 1888. Bush anu ngagambarkeun dirina minangka "présidén perang", terpilih balik dina 2004 sanggeus kampanye pemilihan anu sengit sarta panas. Dina kampanye ieu, kaputusanana pikeun ngayakeun Perang ngalawan Terorisme sarta Perang Irak dijadikeun isu sentral. Bush jadi calon kahiji anu meunang kameunang mayoritas sora rahayat saprak bapana meunang 16 warsih saméméhna.Dina tilu pemilihan umum saméméhna, penampilan calon partéi katilu anu hébat geus menghalangi pinunjul sora rahayat, Gore sarta Clinton, pikeun meunang sora mayoritas rahayat.

Permulaan hirup[édit | sunting sumber]

George Bush dibabarkeun di New Haven, Connecticut. Kagiatanana dina dunya pulitik dimimitian ti keterlibatannya dina tim kampanye bapana minangka sénator ti Texas.

Atikan sarta kulawarga[édit | sunting sumber]

Bush lulus ti Universitas Yale jeung gelar Bachelor of Arts dina widang sajarah dina warsih 1968. Saterusna dina warsih 1975, manéhna meunang gelar Master of Business Administration (MBA) ti Sakola Bisnis Harvard. Dua warsih saterusna manéhna nikah ka Laura Welch sarta meunang dua urang anak kembar, Barbara sarta Jenna dina warsih 1981.

Karier bisnis[édit | sunting sumber]

Manéhna mengawali karir dina dunya usaha dina warsih 1979 kalawan ngadegkeun Arbusto Energy, hiji pausahaan pengeboran minyak sarta gas. Arbusto dijualna dina warsih 1984 ka Spectrum 7, pausahaan minyak séjénna sarta dirobah ngaranna jadi Bush Exploration Co.. Bush sorangan jadi CEO pausahaan anyar kasebut. Saterusna dina warsih 1986, Spectrum 7 ngalakonan merger kalawan Harken Energy, sarta Bush jadi diréktur Harken.

Dina April 1989, Bush sarta sawatara batur investor séjén meuli 86% saham klub bisbol AS, Texas Rangers kalawan pinjaman sagedé US$500.000 ti bank. Pinjaman kasebut dibayarnya kalawan ngajual sahamnya sagedé $848.000 di Harken. Hal ieu memicu rugi anu badag di Harken, dina kajadian anu dipikawanoh kalawan ngaran "Skandal Harken."

Présidén AS[édit | sunting sumber]

Bush mangrupa jelema kadua jadi présidén anu miluan tapak bapana George H. W. Bush, Présidén Amérika Sarikat anu ke-41, sanggeus John Adams, Présidén kadua, sarta John Quincy Adams, anu kagenep, mangrupa bapa sarta anak. Aya ogé pasangan aki sarta incu, William Henry Harrison sarta Benjamin Harrison.

Mangsa kalungguhan kahiji[édit | sunting sumber]

Bush minangka "Inohong Warsih 2004" vérsi TIME

Mangsa jabatanna minangka présidén didominasi "perang ngalawan terorisme", anu ngajaul sanggeus lumangsungna Kajadian 9/11 (serangan ka WTC). Serangan kasebut dijadikeunana alesan pikeun maréntahkeun invasi ka Afganistan dina warsih 2001 pikeun membebaskan Afganistan ti rezim Taliban sarta Irak dina warsih 2003 pikeun ngalabuhkeun pamaréntah Saddam Hussein. Bush nyatakeun kameunang AS dina invasi Irak dina 1 Méi 2003, tapi nepi ka kiwari (Agustus 2006) konflik di Irak masih tacan lekasan alatan serangan-serangan ti para pemberontak.

Mangsa kalungguhan kadua[édit | sunting sumber]

Sanajan réa pihak anu menentang kadua kajadian kasebut (hususna ti luar AS), manéhna meunang Pemilu Présidén Amérika 2004 jeung ganjor 3% kalawan saingan utamana John Kerry. Mangsa kalungguhan duanana masih dipinuhan masalah di Irak, alatan korban ti pasukan AS terus berjatuhan, ngahontal leuwih ti 2.500 jelema nepi ka 3 Agustus 2006.

Kajadian penting séjén dina mangsa kalungguhan kadua ieu téh Badai Katrina dina Agustus 2005. Bush dianggap laun dina menangani kajadian ieu, anu ngadahar korban rébuan jiwa. Kajadian ieu ogé nempokeun jurang ékonomi anu écés antara kaum kulit bodas sarta kulit hideung di Amérika. Dina acara penandatanganan aturan bioetik alternatif anu dihadiran 18 kulawarga kalawan 20-an batita anu lahir ti embrio sumbangan sésa ti prosedur fertilisasi in vitro, pikeun kahiji kalinya manéhna ngagunakeun hak vetonya pikeun menghalangi RUU pikeun pengembangan riset sél induk embrionik.

Dina ayeuna kalungguhan Pupuhu Staf Gedong Bodas dicekel ku Joshua B. Bolten sarta Wawakil Pupuhu Stafnya dijabat ku Karl Rove.