Ghana

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu ngeunaan nagara modérn Ghana, pikeun Kakaisaran Ghana (790-1076) kalér-kuloneun Ghana modérn, tempo Kakaisaran Ghana.
Republic of Ghana
Républik Ghana
Bandéra Ghana
Motto
"Freedom and Justice"
(Kamerdikaan jeung Kaadilan)
Lagu
God Bless Our Homeland Ghana[1]
Location of Ghana
Lokasi Ghana dina Uni Afrika
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Accra
5°33′N 0°15′W
Basa resmi
(Basa nu didukung
pamaréntah)
Inggris (Akan [leuwih rincina Ashanti Twi, Fanti, Akuapem Twi, Akyem, Kwahu, Nzema], Dagaare/Wale, Dagbani, Dangme, Ewe, Ga, Gonja, jeung Kasem)
Démonim Ghanaian
Pamaréntah Républik présidénsial Konstitutional
 -  Présidén John Atta Mills
 -  Wakil Présidén John Dramani Mahama[2]
Kamerdikaan ti Britania Raya 
 -  Didélarasikeun 6 Maret 1957 
 -  Républik 1 Juli 1960 
 -  Konstitusi nu ayeuna 28 April 1992 
Aréa
 -  Total 238.535 km² (ka-81)
92.098 mil² 
 -  Cai (%) 3,5
Populasi
 -  Perkiraan  2010 24.233.431[3] 
 -  Kapadetan 101,5 /km² (ka-103)
258,8 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $74,895 milyar[4] 
 -  Per kapita $3.081[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $38,592 billion[4] 
 -  Per kapita $1.587[4] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,541[5] (sedeng) (ka-135)
Mata uang Cedi Ghana (GH₵) (GHS)
Zona wanci GMT (UTC0)
TLD Internét .gh
Kode telepon +233

Ghana, resmina Républik Ghana, mangrupakeun hiji nagara nu aya di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Basisir Gading di kulon, Burkina Faso di kalér, Togo di wétan, jeung Teluk Guinea di kidul. Kecap Ghana boga harti "Raja Pajoang"[6] jeung diturunkeun ti Kakaisaran Ghana nu baheula téa.

Région jeung distrik[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région di Ghana, Distrik di Ghana

Ghana dibagi kana 10 région administratif, nu dibagi deui kana (totalna) 170 distrik. Région-régionna nya éta:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Arhin, Kwame, The Life and Work of Kwame Nkrumah, (Africa Research & Publications, 1995)
  • Babatope, Ebenezer, The Ghana Revolution: From Nkrumah to Jerry Rawlings, (Fourth Dimension Publishing, 1982)
  • Birmingham, David, Kwame Nkrumah: Father Of African Nationalism, (Ohio University Press, 1998)
  • Boafo-Arthur, Kwame, Ghana: One Decade of the Liberal State, (Zed Books Ltd, 2007)
  • Briggs, Philip, Ghana (Bradt Travel Guide), (Bradt Travel Guides, 2010)
  • Clark, Gracia, African Market Women: Seven Life Stories from Ghana, (Indiana University Press, 2010)
  • Cottrell, Anna, Once upon a Time in Ghana: Traditional Ewe Stories Retold in English, (Troubador Publishing Ltd, 2007)
  • Davidson, Basil, Black Star: A View of the Life and Times of Kwame Nkrumah, (James Currey, 2007)
  • Falola, Toyin and Salm, Stephen J, Culture and Customs of Ghana, (Greenwood, 2002)
  • Gocking, Roger S, The History of Ghana, (Greenwood, 2005)
  • Grant, Richard, Globalizing City: The Urban and Economic Transformation of Accra, Ghana, (Syracuse University Press, 2008)
  • Hadjor, Kofi Buenor, Nkrumah and Ghana (Africa Research & Publications, 2003)
  • Hasty, Jennifer, The Press and Political Culture in Ghana, (Indiana University Press, 2005)
  • Kuada, John and Chachah Yao, Ghana. Understanding the People and their Culture, (Woeli Publishing Services, 1999)
  • Miescher, Stephan F, Making Men in Ghana, (Indiana University Press, 2005)
  • Milne, June, Kwame Nkrumah, A Biography, (Panaf Books, 2006)
  • Nkrumah, Kwame, Ghana : The Autobiography of Kwame Nkrumah, (International Publishers, 1971)
  • Utley, Ian, Ghana - Culture Smart!: the essential guide to customs & culture, (Kuperard, 2009)
  • Various, Ghana: An African Portrait Revisited, (Peter E. Randall Publisher, 2007)
  • Younge, Paschal Yao, Music and Dance Traditions of Ghana: History, Performance and Teaching, (Mcfarland & Co Inc., 2011)

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Emefa.myserver.org". Diakses pada 21 Désémber 2010. 
  2. Bartlett, Duncan, "Korea uses G20 to nurture African links", BBC News, 2010-11-10. Disalin 20 March 2011.
  3. (2010). "2010 Provisional Census Results Out".
  4. a b c d "Ghana". International Monetary Fund. Diakses pada 1 Séptémber 2011. 
  5. "Human Development Report 2010". United Nations. 1 Séptémber 2010. Diakses pada 4 Nopémber 2010. [tumbu nonaktif]
  6. Jackson, John G. Introduction to African Civilizations, 2001. Page 201.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Ghana ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Artikel nu patali

Citakan:Ghana topics Citakan:Ghana governments

Gnome-globe.svg Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa


Countries.png