Gifu, Gifu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gifu
岐阜市
Lokasi Gifu
Gifu aya di Gifu, Jepang.
Lokasi
Nagara Jepang
Wewengkon Chūbu
Préfektur Gifu
Karakter fisik
Area 202,89 km² (78,3 sq mi)
Populasi (as of 1 Mei, 2007)
     Total 423.241
     Kapadetan Citakan:PD km2 to sq mi
Lokasi 35°25′N 136°46′E
Lambang
Tangkal Japanese Chinquapin
Kembang Scarlet Sage
Symbol of Gifu
This official symbol pays homage to Gifu's original name, Inokuchi (井口).[1]
Kantor Pamarentahan Gifu
Walikota Shigemitsu Hosoe
Alamat 〒500-8701
18 Imazawa-chō, Gifu-shi, Gifu-ken
Nomer telpon 058-265-4141
Ramatloka resmi: City of Gifu


Gifu City (岐阜市; Gifu-shi) atawa Kota Gifu nyaeta ibu kota Propinsi Gifu di wewengkon Chubu Jepang Tengah. Kota Gifu dirancang jadi kota utama ku pamarentah Jepang, sedengkeun samemehna ngarupakeun bagean ti Distrik Atsumi.

Dumasar kana sajarah, lokasina aya di Jepang Tengah. Salila période Sengoku, Gifu minangka dayeuh kastil, mimitna dina panangtayungan Saitō Dōsan, tuluy dina panangtayungan Oda Nobunaga, sarta mindeng jadi tempat perang di usaha ngahijikeun Jepang. Salila période Edo, Gifu sarta sabudeureunna, Kanō-juku, jadi pusat istirahat sapanjang Nakasendō. Ahirna, ékonomi kota jadi didukung ku industri pakean, tapi ayeuna kota nempo ka industri manufaktur pikeun ngawangun ékonomina.

Lolobana wewengkon di Gifu ngahariji, tapi kalolobaan éta aya ngaliwatan ngahiji jeung kota sabeulahna, saperti Kanō (dina 1940) sarta Yanaizu (dina 2006). Balukarna, geografi Gifu pohara rupa-rupa, ti mimiti puseur dayeuh nu réa gedong jeung paimahan nepi ka kebon buah kesemek sarta sawah di sisi kota.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Dua tempat arkeologi di Gifu nembongkeun yen wewengkon Gifu kiwari geus aya ti zaman pra-sajarah[2] sabab Gifu aya di wewengkon subur Dataran Nobi. Di wewengkon Ryomonji jeung Kotozuka kapanggih kuburan gede nu umurna periode Yayoi-ahir,[2] nyaeta mangsa pare mimiti dipelak di Jepang. Mangsa perabadan di Jepang mimiti tumuwuh, paimahan mimiti diwangun jeung ngahuripkeun Desa Inokuchi, cikal bakal kota Gifu kiwari.

Industri[édit | sunting sumber]

Tekstil

Ti baheula Gifu salah sahiji pusat industri tekstil jeung dagang. Pusat balanja sapanjang jalan, Yanagase (柳ヶ瀬), ampir kana saratus toko pakean, sapatu sarta aksesori sejenna boh produk lokal atawa impor.

Pabrik

Sabab deukeut ka propinsi Aichi, nu loba industri otomotif tur industri beurat saperti Toyota, loba industri nu ngadukungna diwangun di Gifu.

Gaya hirup[édit | sunting sumber]

Gifu Tower 43

Wewengkon pusat kota ilahar dianggap salaku komunitas paimahan nu deukeut ka Nagoya, ku sabab gampangna patali marga antara dua kota ieu jeung lobana apartemen nu diwangun. Teu jauh ti Stasion Gifu, di kalereunna aya Gifu City Tower 43, jangkungna 43 lantey geus dibuka dina usum semi 2007 ngarupakeun wangunan pangjangkungna di Préféktur Gifu.[3] Tilu puluh lantey kaluhur ngarupakeun apartemen dua jeung tilu tempat sare, kaasup keur warga kota nu geus kolot.[4] Lantai handapna dipake keur kantor atawa toko nu nunjang kana ieu aktivitas saperti tempata parawatan kasehatan. Tambahanna, ruang umum disimpen di puncak gedung, nu ngamungkinkeun sakabeh penghuni keur nempo Kota Gifu 360-darajat.

Kompleks apartemen tambahan oge diwangun di sakuliah kota keur ngalayanan penduduk kota sejen. Wangunan tambahan ieu bakal rengse dumasar kana pindahna Kantor Pusat Toyota ti Tokyo ka Nagoya. Pagawe kantor Toyota ieu bakal pindah ngadeukeuteun kantorna di sakuriling Nagoya, kaasup ka Gifu.

Pamarentah Kota Gifu kampanye "Slow Life Gifu City",[5] nu ngarancang masarakatna keur hirup lalalunan. Kampanye ieu jadi alternatif keur kahirupan nu gancang dina gaya hirup modern. Sabagean gede ieu kampanye kaasup kana leuwih gumantung kana dahareun lokal, budaya jeung seni tradisional, sarta aktivitasna masarakat di komunitasna.[5]

Musium-musium[édit | sunting sumber]

  • Kato Eizo-Toichi Memorial Art Museum
  • Gifu City Archives Museum
  • Gifu City Museum of History
  • Gifu City Science Museum
  • Museum of Fine Art, Gifu
  • Nawa Insect Museum

Atikan[édit | sunting sumber]

Atikan di Gifu, mimiti ti barudak leutik keneh, aya 48 tempat panitipan budak jeung 43 taman kanak-kanan. Barudak bakal neruskeun ka 49 sakola dasar jeung 27 SMP. Sanggeus tamat SMP, bakal neruskeun ka 18 SMA.[6]

Keur nu hayang neruskeun di kota Gifu, aya 5 lembaga atikan nu bisa dipilih nyaeta:

  • Gifu City Women's College (岐阜市立女子短期大学 Gifu Shiritsu Joshi Tanki Daigaku)
Didirikeun taun 1946 sabage lembaga atikan tradisional, dibantuan ku pamarentah kota jadi public junior college.
  • Gifu Pharmaceutical University (岐阜薬科大学 Gifu Yakka Daigaku)
Didirikeun taun 1932 sabage Gifu City Pharmaceutical College tur masih aya nepi ka kiwari sarta jadi universita umum.[7]
  • Gifu Shōtoku Gakuen University (岐阜聖徳学園大学 Gifu Shōtoku Gakuen Daigaku)
Universitas swasta aya di Kota Yanaizu.
Universitas nasional Gifu.
  • Gifu Women's University (岐阜女子大学 Gifu Joshi Daigaku)
Didirikeun taun 1968, universitas husus awewe, 4 taun jeung swasta.

Transportasi[édit | sunting sumber]

Kareta[édit | sunting sumber]

  • JR Tokai (Parusahaan Kareta Jepang Tengah)
    • JR Tokaido Main Line: Stasion Gifu, Stasion Nishi Gifu
    • JR Takayama Line: StasionGifu Station, Stasion Nagamori

Stasion Gifu ngarupakeun stasion utama nu ngahubungkeun Kota Gifu jeung kota-kota sejen di Jepang, kota pangdeukeutna nyaeta Nagoya. Shinkansen (kareta cepet) teu ngaliwat ka Stasion Gifu. Sanajan kitu, stasion pangdeukeutna nyaeta Stasion Gifu Hashima (di Kota Hashima) jeung Stasion Nagoya.

  • Meitetsu (Parusahaan Kareta Api Nagoya)
    • Jalur Utama Nagoya: Stasion Meitetsu Gifu, Stasion Chajo, Stasion Kano
    • Meitetsu Kakamigahara Line: Stasion Meitetsu Gifu, Stasion Tagami, Stasion Hosobata, Stasion Kiridoshi, Stasion Tejikara
    • Meitetsu Takehana Line: Stasion Yanaizu

Baheula Meitetsu oge boga trem nu ngaliwat kota Gifu ngan geus eureun ti tanggal 1 April 2005.

Jalan Nasional[édit | sunting sumber]

Jalur jalan nasional nu ngaliwatan ka Gifu shi nyaeta

  • Jalan nomer 21, Jalan nomer 22 (nyambung)
  • Jalan nomer 156
  • Jalan nomer 157
  • Jalan nomer 248
  • Jalan nomer 256
  • Jalan nomer 303

Sister Cities/Kota Sobat[édit | sunting sumber]

  • Campinas, Sao Paulo, Brazil (est. 1982, Sister City) Flag of Brazil.svg
  • Cincinnati, Ohio, United States of America (est. 1988, Sister City) Flag of the United States.svg
  • Florence, Italy (est. 1978, Sister City) Flag of Italy.svg
  • Hangzhou, Zhejian Province, China (est. Feb. 1979, Friendship City) Flag of the People's Republic of China.svg
  • Meidling, District, Vienna, Austria (est. 1994, Sister City) Flag of Austria.svg

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Gifu, Gifu di Wikivoyage

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama outline07
  2. a b Gifu in the Heart of Japan. Harry Hill, 1988.
  3. JLGC NewsLetter No. 60, Winter 2007. Japan Local Government Center (CLAIR, New York).
  4. Gifu Station Western Area Urban Renewal Group Homepage. Gifu Station Western Area Urban Renewal Group. Accessed June 22, 2007.
  5. a b Slow Life City Gifu, Gifu City Hall. Accessed June 7, 2007.
  6. Map of Gifu City. Gifu City Hall International Affairs Division, January 15, 2003.
  7. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama outline05
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan