Glisin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Glisin
Gambar:Height setter.png Struktur kimia GlisinModél 3D molekul glisinModél ngeusi-rohangan molekul glisin
Rumus kimia  C2H5NO2 
Massa molekul 75,07 g mol-1
Ngaran sistimatis Asam aminoétanoat
Data lengkep

Glisin (Gly, G) ngarupakeun asam amino nonpolar pangbasajanna ti nu 20, nu 'ranté gigir'na ukur mangrupa atom hidrogén. Kusabab aya hidrogén kadua dina karbon-α, mangka glisin mah teu aktif optik. Kusabab ranté gigirna leutik, molekul glisin bisa ngeusi rohangan nu teu bisa dieusi ku asam amino séjén. Pikeun conto, glisin téh hiji-hijina asam amino internal dina héliks kolagén.

Sacara évolusionér, glisin téh kaasup nu stabil, matuh dina posisina dina sababaraha protéin (misalna dina sitokrom c, myoglobin, jeung hémoglobin), sabab robahna ieu asam amino bisa ngabalukarkeun ruksakna struktur protéin.

Protéin téh lolobana ngandung saeutik glisin, iwal kolagén nu ampir sapertiluna diwangun ku glisin.

Guna fisiologis[édit | sunting sumber]

Glisin téh neurotransmitter inhibitor dina sistim saraf puseur, utamana dina sungsum tulang tonggong. Nalika reséptor glisin diaktipkeun, Cl- asup ka neuron ngaliwatan reséptor ionotropik, ngabalukarkeun Inhibitory postsynaptic potential (IPSP). Antagonis pikeun reséptor ionotropik ieu di antarana strihnin, nu LD50-na 7.930 mg/kg pikeun beurit (oral)[rujukan?] sarta ilaharna ngabalukarkeun paéh alatan hiperéksitabilitas.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a  Kuan YJ, Charnley SB, Huang HC, et al. (2003) Interstellar glycine. ASTROPHYS J 593 (2): 848-867
  2. a  Snyder LE, Lovas FJ, Hollis JM, et al. (2005) A rigorous attempt to verify interstellar glycine. ASTROPHYS J 619 (2): 914-930
  3. Dawson, R.M.C., Elliott, D.C., Elliott, W.H., and Jones, K.M., Data for Biochemical Research (3rd edition), pp. 1-31 (1986)
  4. a  www.newscientist.com

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Asam amino

Alanin (kd) | Arginin (kd) | Asparagin (kd) | Asam aspartat (kd) | Sistéin (kd) | Asam glutamat (kd) | Glutamin (kd) | Glisin (kd) | Histidin (kd) | Isoleusin (kd) | Leusin (kd) | Lisin (kd) | Métionin (kd) | Fénilalanin (kd) | Prolin (kd) | Serin (kd) | Tréonin (kd) | Triptopan (kd) | Tirosin (kd) | Valin (kd)
Asam amino ésénsial | Protéin | Péptida | Kode genetik