Gojūon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Gojūon (五十音) nyaeta susunan kana dina Basa Jepang. Gojū (五十) hartina `lima puluh', jeung on (音) hartina 'sora', mangka gojūon hartina susunan 'lima puluh'. Sanajan kitu, ngan aya 46 sora umum, tambah 2 nu jarang dipake.

Gojūon ngawengku sakabeh kana dasar, iwal ti

  • versi kana nu make dakuten saperti が atawa だ,
  • kana huruf leutik, saperti keur つ,
  • kana nu ditambahkeun ょ, bentuk yōon, saperti きょ atawa しゃ.

Susunan gojūon ilahar dipake keur nyusun Basa Jepang di Jepang. Upamana, kamus disusun make metoda ieu. Sistim sejen nu dipake nyaeta susunan iroha, jeung susunan radikal keur kanji.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Gojūon ngarupakeun "penemuan" kuno. Runtuyan konsonan dina gojūon asalna tina runtuyan konsonan Basa Sansakerta. Conto mimiti gaya gojūon geus aya dina periode 1004-1028. Sacara jentre bisa dibedakeun jeung conto alternatip susunan iroha ti taun 1079.

Tabel[édit | sunting sumber]

Tabel ieu make sistim nangtung tulisan Jepang, sarta kudu dibaca ti katuhu ka kenca. Dina unggal asupan, asupan pangluhurna nyaeta hiragana, asupan kadua nyaeta katakana, asupan katiulu nyaeta kana dina romanisasi Hepbrun, sarta asupan kaopat nyaeta cara ngucapkeun tulisan dina International Phonetic Alphabet (IPA). Tempo fonologi Basa Jepang keur leuwih jentre dina unggal sora.

 /N/ /w/ /r/ /y/ /m/ /h/ /n/ /t/ /s/ /k/ ø
、ン
N
m
n
ŋ
ã
ĩ
ɯ̃

õ


wa
ɰa


ra
ɾa


ya
ja


ma
ma


ha
ha


na
na


ta
ta


sa
sa


ka
ka


a
a
vowel /a/
1

wi
i


ri
ɾʲi
 

mi
mʲi


hi
çi


ni
nʲi


chi
ʨi


shi
ɕi


ki
kʲi


i
i
vowel /i/
 

ru
ɾɯ


yu


mu


fu
ɸɯ


nu


tsu
ʦɯ̈


su
sɯ̈


ku


u
ɯ
vowel /u/
1

we
e


re
ɾe
 

me
me


he
he


ne
ne


te
te


se
se


ke
ke


e
e
vowel /e/


wo
o


ro
ɾo


yo
jo


mo
mo


ho
ho


no
no


to
to


so
so


ko
ko


o
o
vowel /o/

1 Kana ieu teu leuwih panjang tinimbang nu ilahar dipake.

Susunan[édit | sunting sumber]

Dina nyusun dumasar kana gojuon, kana versi leutik disusun ku jalan nu sarua dina versi pinuh:

  • sokuon, kana tsu leutik, disusun saperti dina tsu gede, sarta disimpen saanggeusna. Conto,
    まつ まったく まつば まとう (matsu, mattaku, matsuba, matou)
  • sora yōon disusun ku cara nu sarua dina ukuran gede sarta, samemehna, contona,
    きょ きよ きょい きよい きょう (kyo, kiyo, kyoi, kiyoi, kyou)

Versi sora tina kana (nu make dakuten) disimpen saanggeus kana, sarta diasupkeun kana versi tanpa sora, contona,

すすき すずき すずしい すすむ (susuki, suzuki, suzushii, susumu).


Cara nginget[édit | sunting sumber]

Dina usaha ngapalkeun gojuon, salah sahiji carana nyaeta ngapalkan susunan mimiti, upamana:

A Ka Sa Ta Na Ha Ma Ya Ra Wa

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]