Golongan tabél periodik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Golongan tabel periodik ngarupakeun kolom vértikal na tabel periodik. Aya 18 golongan dina tabel periodik baku.

Lain teu ngahaja yén sababaraha tina béréndélan ieu saluyu jeung dérét kimia: tabel periodik mimitina dijieun pikeun nyusun béréndélan bahan kimia na skéma tunggal nu kohérén.

Dadaran modérn pikeun pola tabel periodik nyaéta yén unsur-unsur nu sagolongan mibanda konfigurasi kulit éléktron pangluarna nu sarupa dina atomna: kusabab sipat kimiawi lolobana ditangtukeun ku interaksi éléktron luarna, mangka unsur nu sagolongan bakal mibanda boh sipat fisik atawa kimia nu sarupa.

Nomer golongan[édit | sunting sumber]

Aya tilu cara pikeun nganomeran golongan tabel periodik, nu hiji maké angka Arab, sedengkeun dua nu séjénna migunakeun angka Romawi. Ngaran angka Romawi ngarupakeun ngaran tradisional asli golongan; angka Arab mangrupa ngaran nu dirujuk ku International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) pikeun ngaganti ngaran heubeul nu sok pajeulit.

Golongan tabel periodik nyaéta saperti di handap ieu (nu na jero kurung nunjukkeun sistim heubeul: Éropa jeung Amérika):


Catetan: Gaya Wikipédia sakuduna ngaganti ngaran golongan nu heubeul ku ngaran IUPAC, sarta mun perlu méré dadaran sajarah ngeunaan ngaran heubeulna.


Tabel periodik

Tabel baku | Tabel vértikal | Tabel antizat | Tabel jeung ngaran | Ngaran jeung massa atom (badag) | Ngaran jeung massa atom (leutik) | Blok-F satabel | Unsur-unsur nepi ka-218 | Konfigurasi éléktron | Logam jeung nonlogam | Tabel dumasar blok
Daptar Unsur
Ngaran | Lambang atom | Wilangan atom | Titik golak | Titik lééh | Dénsiti | Massa atom
Golongan | Periode | Dérét | Blok