Gothenburg

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gothenburg
(Göteborg)
Götheborgs-utkiken.jpg
Coat of arms of Gothenburg
Lambang
Lokasi Gothenburg di Éropa Kalér
Lokasi Gothenburg di Éropa Kalér
Koordinat: 57°42′N 11°58′E
Nagara Swédia
County County Västra Götaland
Propinsi Västergötland
Piagem 1621
Pamaréntahan
 - Walikota Göran Johansson
Area  
 - Kota 450 km²  (174 sq mi)
 - Cai 14,5 km² (5,6 sq mi)  3.2%
 - Urban 199 km² (77 sq mi)
 - Metro 3.717 km² (1.435 sq mi)
Populasi (2006)
 - Kota 487.627
 - Kapadetan 1.083/km² (2.807/sq mi)
 - Urban 495.849
 - Kapadetan Urban 2.491/km² (6.439/sq mi)
 - Metro 884.401
 - Kapadetan Metro 238/km² (616/sq mi)
Zona wanci CET (UTC+1)
 - (DST) Usum Panas CEST (UTC+2)
Loka: www.goteborg.se

Gothenburg (Basa Swédia: Göteborg ) /jœte'bɔrj/) nyaéta salasahiji kota jeung munisipalitas di propinsi Västergötland di basisir kulon Swédia. Taun 2006, pangeusina aya 490,000 di kotana tur 879,000 di wewengkon métropolitan, ngajadikeun Gothenburg jadi kota kadua panggedéna di Swédia, sanggeus Stockholm. Gothenburg ogé mangrupakeun kota universitas.

Ku ayana Göta Älv nu ngamuara ka Kattegat, walungan ieu ngabagi Gothenburg jadi dua bagian, kalayan beulah luhureun walungannana ngajadi pulo Hisingen. Teluk leutik Göta Älv kacida cocogna jadi palabuan, tur Gothenburg geus ngalegaan palbuannana jadi nu panggedéna diantara nagara-nagara Nordik.

Pulitik jeung pamaréntahan[édit | sunting sumber]

Munisipalitas Gothenburg di County Västra Götaland di Swédia
Informasi leuwih jauh: Munisipalitas Gothenburg

Borough[édit | sunting sumber]

Informasi leuwih jauh: Borough jeung Distrik Gothenburg

Munisipalitas dibagi jadi 21 borough, nu tanggung jawab kana layanan sakola primér, social, kasenangan, jeung budaya di sajeroeun wewengkonna. Dina pamilu 1998 tilu borough -- Askim, Torslanda jeung Älvsborg -- ngayakeun référéndum lokal keurn nyieun munisipalitas sorangan, tapi petisi ieu ditolak ku Pamaréntah Swédia.

Borough

Kerjasama internasional[édit | sunting sumber]

Kerjasama jeung Kota Port Elizabeth di Afrika Kidul (ngadeg 1998) nyaeta kerjasama ngawangun lapangan umum nu menarik saperti manajemen runtah, perpustakaa, olahraga jeung pariwisata.

Galeri gambar[édit | sunting sumber]

Gambar-gambar wangunan jeung tempat disebutkeun dina téks

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Gothenburg di Wikivoyage

Citakan:Geolinks-cityscale

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]


Citakan:Boroughs Gothenburg Citakan:County Västra Götaland


Murkrona.svg Gothenburg nyaéta salasahiji tina 134 kota kalayan Status kota di Swédia nu bersejarah.