Guam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Guåhån
Guam
Bandéra Guam Lambang Guam
Motto
"Where America's Day Begins"
Lagu
Fanohge Chamoru
Location of Guam
Ibu kota Hagåtña
Basa resmi basa Inggris jeung basa Chamorro
Grup étnis  39% Chamorro, 26.3% Pilipina, 11.3% Pasifik, 6.9% Bodas, 6.3% urang Asia lian, 2.3% nu lian, 9.8% Campuran[1]
Démonim Guamanian
Pamaréntah
 -  Présidén Barack Obama
 -  Gubernur Eddie Calvo
 -  Gubernur Létnan Ray Tenorio
Aréa
 -  Total 541,3 km² (ka-190)
209 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2009[2] 178.000 (ka-181)
 -  Sénsus 2000 154.805 
 -  Kapadetan 320 /km² (ka-37)
830 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2000
 -  Total $2,5 milyar (pakr. 2005)1 (ka-167)
 -  Per kapita $15.000(pakr. 2005)1 
Mata uang Dolar Amérika Sarikat (USD)
Zona wanci Wanci Standar Chamorro (UTC+10)
TLD Internét .gu
Kode telepon +1-671
1 pakiraan 2000.
Hagåtña ti Bénténg Santa Agueda.
Pamandangan basisir di Guam

Guam (/ˈɡwɑːm/ ( dangukeun); basa Chamorro: Guåhån) mangrupakeun hiji téritori nu kaorganisasi, teu kagabung ti Amérika Sarikat, aya di Samudra Pasifik. Guam mangrupakeun hiji ti lima Téritori Amérika Sarikat kalawan hiji pamaréntahan sipil.[3][4] Guam didaptarkeun salaku hiji ti 16 téritori tampa pamaréntahan sorangan ku Komite Dékolonisasi Istiméwa ti Pasarikatan Bangsa-Bangsa.[5] Ibu kotana nya éta Hagåtña (baheula Agaña). Guam mangrupakeun bagian nu panggedéna jeung pangkidulna ti Kapuloan Mariana.

Urang Chamorro, padumuk asli Guam, kahijina cicing di pulo ieu kira-kira 4.000 taun baheula.[6] Dipanggih ku Ferdinand Magellan nalika ékspédisi Spanyol dina 6 Maret 1521, koloni nu kahiji diwangun dina 1668 ku Spanyol kalawan datangna padumuk kaasup Padre San Vitores, hiji misionaris Katolik. Pulo ieu dikawasaan ku Spanyol nepi ka 1898, basa ditingker ku Amérika Sarikat dina Perang Amérika Spanyol jeung teras resmina dibéré, salaku bagian ti Traktat Paris.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wikipédia
Wikipédia ogé ngabogaan édisi Guam

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Guam ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Guam di Wikivoyage




Countries.png


Koordinat: 13°26′40″N 144°44′12″E / 13.44444, 144.73667