Guinéa Khatulistiwa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
República de Guinea Ecuatorial
République de Guinée équatoriale
República da Guiné Equatorial
Républik Guinéa Khatulistiwa
Bandéra Guinéa Khatulistiwa Coat of arms Guinéa Khatulistiwa
Motto
Unidad, Paz, Justicia  (Basa Spanyol)
Unité, Paix, Justice  (Basa Perancis)
Unidade, Paz, Justiça  (Basa Portugis)
Kahijian, Rapih, Kaadilan
Lagu
Caminemos pisando las sendas de nuestra inmensa felicidad
Location of Guinéa Khatulistiwa
Location of Guinéa Khatulistiwa
Ibu kota Malabo
3°45′N 8°47′E
Kota panggedéna Bata
Basa resmi Basa Spanyol
Basa Perancis
Basa Portugis
Grup étnis  85.7% Fang, 6.5% Bubi, 3.6% Mdowe, 1.6% Annobon, 1.1% Bujeba, 1.4% nu lian (Spanyol)[1]
Démonim Equatoguinean, Equatorial Guinean
Pamaréntah Républik kahijian présidensial
 -  Présidén Teodoro Obiang
 -  Perdana Mentri Ignacio Milam
Kamerdikaan ti Spanyol 
 -  Gunéa Spanyol 11 Agustus 1926 
 -  Didéklarasikeun 11 Agustus 1968 
 -  Diakuan 12 Oktober 1968 
Aréa
 -  Total 28.050 km² (ka-144)
10.830 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2009 676.000[2] (ka-166)
 -  Kapadetan 24,1 /km² (ka-187)
62,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $24,146 milyar[3] 
 -  Per kapita $34.824[3] (22nd)
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $14,006 milyar[3] 
 -  Per kapita $20.200[3] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,538[4] (sedeng) (ka-117)
Mata uang Franc CFA Afrika Tengah (XAF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .gq
Kode telepon +240

Guinéa Khatulistiwa atawa Guinéa Ékuator, resmina Républik Guinéa Khatulistiwa (basa Spanyol: República de Guinea Ecuatorial, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðe ɣiˈne.a ekwatoˈɾjal]; Basa Prancis: République de Guinée équatoriale, dilapalkeun: [ʁepyblik də ɡine ekwatoʁjal], (Basa Portugis: República da Guiné Equatorial, dilapalkeun: [ʁeˈpublikɐ dɐ ɡiˈnɛ ekwatoˈɾjaɫ]); mangrupakeun hiji nagara nu aya di Afrika Tengah. Nagara ieu ngawengku dua bagian: hiji Wewengkon Buana (Río Muni), kaasup sababaraha pulo leutik saperti Corisco, Elobey Grande, jeung Elobey Chico; sarta hiji wewengkon insulér nu boga eusi pulo Annobón jeung pulo Bioko (baheulana Fernando Po) di mana ayana ibu kota Malabo.

Annobón mangrupakeun pulo nu pangkidulna di Guinéa Khatulistiwa jeung aya di kiduleun khatulistiwa. Pulo Bioko mangrpakeun lokasi pangkalérna di Guinéa Khatulistiwa. Antara dua pulo éta jeung ka kalérna aya wewengkon daratan utama, nu tepung wates jeung Kamerun ka kalér, Gabon di kidul jeung wétan, sarta Telul Guinéa di kulon, di mana nagara São Tomé jeung Príncipe aya antara Bioko jeung Annobón.

Pamanggihan minyak bumi di sababaraha taun ieu ngalihkeun status ékonomi jeung pulitik nagara. GDP per kapitana aya dina réngking ka-28 sadunya.[5]

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Propinsi di Guinéa Khatulistiwa

Guinéa Khatulistiwa dibagi kana 7 propinsi (ibu kotana aya di jero kurung):

  1. Propinsi Annobón (San Antonio de Palé)
  2. Propinsi Bioko Norte (Malabo)
  3. Propinsi Bioko Sur (Luba)
  4. Propinsi Centro Sur (Evinayong)
  5. Propinsi Kié-Ntem (Ebebiyín)
  6. Litoral (Bata)
  7. Propinsi Wele-Nzas (Mongomo)

Propinsi-propinsina saterasna dibagi kana distrik-distrik.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan jeung réferénsi[édit | sunting sumber]

Buku[édit | sunting sumber]

  • Max Liniger-Goumaz, Small is not Always Beautiful: The Story of Equatorial Guinea (French 1986, translated 1989) ISBN 0-389-20861-2
  • Ibrahim K. Sundiata, Equatorial Guinea: Colonialism, State Terror, and the Search for Stability (1990, Boulder: Westview Press) ISBN 0-8133-0429-6
  • Robert Klitgaard. 1990. Tropical Gangsters. New York: Basic Books. (World Bank economist tries to assist pre-oil Equatorial Guinea) ISBN 0-465-08760-4
  • D.L. Claret. Cien años de evangelización en Guinea Ecuatorial (1883–1983)/ One Hundred Years of Evangelism in Equatorial Guinea (1983, Barcelona: Claretian Missionaries)
  • Adam Roberts, The Wonga Coup: Guns, Thugs and a Ruthless Determination to Create Mayhem in an Oil-Rich Corner of Africa (2006, PublicAffairs) ISBN 1-58648-371-4

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Equatorial Guinea ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Guinéa Khatulistiwa di Wikivoyage

Média warta
Basa
Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa


Countries.png

Koordinat: 1°30′N 10°00′E / 1.5, 10