Gunung Agung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gunung Agung
Agung usgs.jpg
Gunung Agung taun 1989
Luhur 3,142 méter (9,944 suku)
Perenah Bali, Indonesia
Koordinat 8.342° S 115.508° E
Tipe Stratovolcano
Panungtungan bitu 1964
Rute panggampangna leumpang

Gunung Agung nyaeta salasahiji gunung di Bali, Indonésia. Dina 3,142 m saluhureun laut, stratovolcano ieu mangrupakeun gunung pangluhurna di Pulo Bali. Gunung ieu aya di Kacamatan Rendang, Kabupatén Karangasem, Propinsi Bali.

Gunung Agung aktip keneh, kalayan kawah nu lega jeung jero nu kadang-kadang ngaluarkeun haseup jeung lebu. Ti kajauhan, gunung ieu katingali nyongcot sampurna, sok sanajan aya kawah nu lega oge.

Ti punclut gunung, urang bisa nempo punclut Gunung Rinjani di pulo Lombok, sanajan duanana sering kasimbutan ku halimun oge. Wanci nu pangalusna keur naek ka gunung ieu nyaeta nalika fajar mangsa udarana beresih keneh, loba tetempoan nu bisa katingali kalayan hade.

Naék gunung[édit | sunting sumber]

Aya tilu jalan utama nu deukeut tur ilahar dipake keur naek ka gunung ieu. Ti kidul, wetan kidul, jeung ti kulon. Ti kulon mangrupakeun jalan nu pangumumna, sabab bisa dipaju ti Pura Besakih panenjoan nu endah sapanjang perjalanan. Penting keur nu naraek ka gunung pikeun mawa cai sorangan sabab teu meunang ngala cai sapanjang jalan alatan di dinya dianggap suci. Loba taneuh jeung batu nu ngagolosor, ku kituna pentng pikeun make sapatu nu cocog..

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Bitu taun 1963-64[édit | sunting sumber]

The lava flows missed, sometimes by mere yards, the Mother Temple of Besakih. The saving of the temple is regarded by the Balinese people as miraculous and a signal from the gods that they wished to demonstrate their power but not destroy the monument the Balinese faithful had erected. However, over 1,000 people were killed and a number of villages were destroyed in this eruption.

Gunung Agung di beulah kenca; Gunung Batur, jeung lianna, di beulah katuhu
Peta gunung seuneuan di Indonésia

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Flag of Indonesia.svg