Gunung Rinjani

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gunung Rinjani
Rinjani 1994.jpg
Bitu taun 1994
Jangkung 3,726 méter (12,224 suku)
Perenah Lombok, Indonésia
Prominéns 3,726 m
Koordinat 8°25′S 116°28′E
Tipe Stratovolcano (aktip)
Panungtungan bitu 2004

Gunung Rinjani nyaeta hiji gunung seuneuan aktip di Indonesia nu perenah di Pulo Lombok. Luhurna to 3,726 m (12,224 ft), mangrupakeun gunung pangluhurna kadua di Indonesia. Bitu munggaran kajadian September 1847. Bitu panganyarna 1 Oktober 2004. Gunung seuneuan ieu sarta situ kawahna (Segara Anak), ditangtayungan ku ayana taman nasional nu ngadeg taun 1997. Kaldérana nu oval 6 km ka 8.5 km sabageannana dieusian ku situ nu katelah Segara Anak (kurang leuwih 2000m di saluhureun hambalan beungeut cai sagara sarta diperkirakeun jerona antara 200 m tepi ka 300 m); kaldera ieu oge boga cai mancer panas. Bitu gunung ieu taun 1994, 1995, jeung 1996 ngawangun congcot leutik, Gunung Baru (kurang leuwih 2300 m di saluhureun hambalan beungeut cai sagara) dina tengah-tengah kaldera sarta lava nu ngalir tina kajadian bitu ieu asup kana situ.

Dataran luhur guunung Rinjani mangrupakeun leuweung sarta kalolobaannana can dikokolakeun. Dataran handapna mah geus dipelakan. Paré, kadelé, kopi, bako, kapas, kayu manis, jeung panili mangrupakeun pepelakan nu tuwuh dina taneuh subur di pulo ieu.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]