Hanjeli

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hanjeli
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Poales
Family: Poaceae
Genus: Coix
Species: C. lacryma-jobi
Ngaran binomial
Coix lacryma-jobi
L.
Sinonim

Coix agrestis Lour.
Coix arundinacea Lam.
Coix exaltata Jacq.
Coix lacryma L.

Hanjeli (Coix lacryma-jobi) nyaéta hiji tutuwuhan tropis ti kulawarga Poaceae (kulawarga jukut) pituin Asia Wétan jeung Tenggara. Di Tatar Sunda sisi wetan (wewengkon Cirebon sareng Jawa Tengah bagian kulon nu basa ibuna basa Sunda) aya nu nyebut kanjeli. Mun dipelak di tempat séjén, hanjeli jadi tutuwuhan taunan. 'Cangkang' siki hanjeli nu kelirna bodas hérang teuas pisan, sahingga sok diuntuykeun jadi geulang, kongkorong, atawa tasbéh.

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Di sababaraha nagara Asia, hanjeli dijual pikeun dipasak. Di Sunda sikina sok dibubur, di Koréa tipung sikina ditinyuh jadi yulmu cha (율무차, 'entéh hanjeli'), di Cina dibubur amis, yì mí shǔi (薏米水). Di Koréa jeung Cina, hanjeli ogé dipeuyeum pikeun diala arakna, sedengkeun di Jepang mah dijieun cuka[1].

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]