Hipotalamus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Otak: Hypothalamus
LocationOfHypothalamus.jpg
Perenah hipotalamus manusa
Illu diencephalon.jpg
Diencephalon
Latin hypothalamus
Gray subject #189 812
NeuroNames hier-358
MeSH Hypothalamus
NeuroLex ID birnlex_734

Hipotalamus nyaéta bagian dina otak nu ngandung sababaraha nukléi/inti leutik nu boga rupa-rupa pancén. Salah sahiji pancén pangpentingna anu dipibanda ku hipotalamus nyaéta nyambungkeun sistem saraf ka sistem éndokrin ngaliwatan kelenjar pituitari (hipofisis). Hipotalamus (tina basa Yunani ὑποθαλαμος = handapeun talamus) perenahna di handapeun talamus, luhureun batang otak. Dina terminologi neuroanatomi, hipotalamus téh mangrupa bagian ventral dina diencephalon. Hipotalamus aya dina otak sakabéh vertebrata.

Hipotalamus boga pancén dina sababaraha prosés métabolik jeung kagiatan Sistem Saraf Otonom. Suborgan téh nyieun jeung ngaluarkeun neurohormon, nu salajengna bakal ngarangsang atawa nyaram sékrési hormon-hormon pituitari. Hipotalamus ngatur temperatur awak, rasa lapar, hana'ang[1], fatigue, jeung daur sirkadian.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Rujukan lianna[édit | sunting sumber]

  • de Vries, G.J. & P. Sodersten (2009). Sex differences in the brain: the relation between structure and function. Hormones and Behavior 55:589-596.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Sistem éndokrin - édit
Kelenjar adrénal | Corpus luteum | Hipotalamus | Ginjal | Ovarium | Pangkréas | Kelenjar paratiroid | Kelenjar pinéal | Kelenjar pituitari | Téstis | Tiroid
Nulis.jpg