Hirohito

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kaisar Shōwa
Kaisar Jepang
Hirohito in dress uniform.jpg
Reign 25 Désémber, 19267 Januari, 1989
Coronation 25 Désémber, 1926
Born 29 April, 1901
Tokyo, Jepang
Died 7 Januari, 1989 (yuswa 87)
Predecessor Kaisar Taishō
Successor Kaisar Akihito
Consort Ratu Kōjun
Issue Princess Teru
Princess Hisa
Princess Taka
Princess Yori
Crown Prince Tsugu
Prince Yoshi
Princess Suga
Royal House Imperial House of Japan
Father Emperor Taishō
Mother Empress Teimei


Kaisar Jepang Hirohito (Basa Jepang: 裕仁) (29 April, 19017 Januari, 1989) Kaisar Jepang ka-124 dumasar kana runtuyan suksesi tradisional, ti taun 1926 nepi ka 1989. Sanggeus pupus, namina disebut Emperor Shōwa (昭和天皇 Shōwa Tennō?) di Jepang, nami anumerta keur anjeunna ku kabinet Jepang dina tanggal 13 January, 1989. Sanajan sacara luas disebat Hirohito, atawa Kaisar Hirohito di luar Jepang, kaisar panungtung ngan dumasar kana nami anumerta keur di Jepang. Kaisar Hirohito, kaisar panglamina dina sajarah Kaisar Jepang tur loba parobahan dina kahirupan urang Jepang salami pamarentahanna.

Awal kahirupan[édit | sunting sumber]

Lahir di Istana Aoyama Tokyo, Hirohito putra munggaran ti Putra Mahkota Yoshihito sarta Putri Mahkota Sadako. Basa keur leutik gelarna Prince Michi (迪宮 Michi no miya?). Hirohito jadi putra mahkota sanggeus pupus akina Emperor Meiji, dina 30 Juli, 1912, sarta dinobatkeun jadi Putra Mahkota dina 2 Nopémber, 1916.

Sakola di Sakola Gakushuin husus lalaki ti taun 1908 nepi ka 1914 sarta neruskeun di institut keur Putra Mahkota (Tōgū-gogakumonsho) ti taun 1914 nepi 1921. Dina 29 Nopémber, 1921, jadi bupati Jepang, ngagantikeun ramana. Dina 1922, Prince Regent Hirohito salila genep bulan ka Inggris sarta lima nagara [[Eropa] ]nyaeta (Perancis; Itali, Kota Vatikan; Walanda; jeung Belgia) tur jadi putra mahkota Jepang munggaran nu kaluar negeri.

Nikah jeung baraya jauh, nyaeta Ratu Nagako, dulur pangkolotna Prince Kuni Kuniyoshi, dina 26 Januari, 1924, putra-putrina:

  1. Ratu Teru (Teru no miya Shigeko), lahir 9 Désémber, 1925, pupus 23 Juli, 1961; nikah 10 Oktober 1943 Prince Morihiro (lahir 6 Méi, 1916, pupus 1 Pébruari, 1969), putra pangkolotna Prince Higashikuni Naruhiko jeung istrina , Princess Toshiko, putri ka dalapan Kaisar Meiji; leungit statusna ti anggota kulawarga kaisar, 14 Oktober, 1947.
  2. Princess Hisa (Hisa no miya Sachiko), lahir 10 Séptémber, 1927, pupus 8 Maret, 1928.
  3. Princess Taka (Taka no miya Kazuko), lahir 30 Séptémber, 1929, pupus 26 Maret, 1989; m. 5 Méi, 1950 Mr. Toshimichi Takatsukasa (lahir 26 Agustus, 1923, pupus 27 Januari, 1966), putra Nobusuke Takatsukasa panggedéna[peer].
  4. Princess Yori (Yori no miya Atsuko), lahir 7 Maret, 1931; nikah 10 Oktober, 1952 Mr. Takamasa Ikeda (lahir 21 Oktober, 1927), putra pangkolotna ti Marquis Nobumasa Ikeda.
  5. Putra Mahkota Akihito (ayeuna Kaisar), lahir 23 Désémber , 1933; nikah 10 April, 1959 Miss Michiko Shoda (lahir 20 Oktober, 1934), putri pangkolotna Mr. Hidesaburo Shoda, manten presiden jeung ketua Nisshin Flour Milling Company.
  6. Prince Hitachi (Hitachi no miya Masahito), lahir 28 Nopémber, 1935; nikah 30 Oktober, 1964 Miss Hanako Tsugaru (lahir 19 Juli, 1940), putri kaopat manten akunting Yoshitaka Tsugaru.
  7. Princess Suga (Suga no miya Takako), lahir 2 Maret, 1939; nikah 3 Maret, 1960 Mr. Hisanaga Shimazu, putra akunting Hisanori Shimazu.

Naek tahta[édit | sunting sumber]

Dina 25 Désémber, 1926, sanggeus wafat ramana Yoshihito, diangkat jadi kaisar tur awal era anyar Shōwa (Cahaya Damey) di proklamasikeun. Hirohito diangkat jadi kaisar dina 10 Nopémber, 1928 di Kyoto. Kaisar anyar nu beda ti sajarah monarki Jepang mimiti, nu ngarupakeun putra mimiti ti ibuna sacara resmi.

Awal pamarentahan[édit | sunting sumber]

Bagean awal pamarentahan Hirohito (antara taun 1926 jeung 1945) nyiapkeun kakuatan militer dina pamarentahanna, ku cara legal tur extralegal. Tentara Kaisar Jepang tur Angkatan Laut Jepang mibanda kakuatan veto dina kabinet saprak taun 1900, tur antara taun 1921 jeung 1944 numana teu kurang ti 64 kajadian gerakan sayap kanan politik.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Mosley, Leonard Hirohito, Emperor of Japan, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, 1966. ISBN 1-111-75539-6 ISBN 1-199-99760-9 - Biografi lengkepna nu munggaran.
  • Hoyt, Edwin P. Hirohito: The Emperor and the Man, Praeger Publishers, 1992. ISBN 0-275-94069-1
  • Behr, Edward Hirohito: Behind the Myth, Villard, New York, 1989. - Hiji buku kontroversial anu ngadadarkeun yén Hirohito ngabogaan lalakon leuwih di WWII tibatan anu geus dikanyaho masarakat. Mangaruhan apresiasi masarakat kana lalakon éta.
  • Bix, Herbert P. Hirohito and the Making of Modern Japan, HarperCollins, 2000. ISBN 0-06-019314-X -
  • Wetzler, Peter Hirohito and War: Imperial Tradition and Military Decision Making in Prewar Japan, University of Hawaii Press, 1998. ISBN 0-8248-1925-X
  • Kawahara, Toshiaki Hirohito and His Times: A Japanese Perspective, Kodansha International, 1997. ISBN 0-87011-979-6 (Japanese standard image)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikiquote logo
Wikiquote mibanda cutatan-cutatan nu patali jeung artikel ieu dina kaca
[[Commons:{{{1}}}|{{{1}}}]]
Saméméhna
Taishō
Kaisar-kaisar Jepang
1926-1989
Sanggeusna
Akihito
Nulis.jpg