Huni

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Huni
Huni
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Family: Phyllanthaceae
Tribe: Antidesmeae
Subtribe: Antidesminae
Genus: Antidesma
Species: A. bunius
Ngaran binomial
Antidesma bunius
(L.) Spreng.

Huni nya éta ngaran tangkal jeung bubuahan, buahna raranggeuyan, gedéna 1cm, wangunna aya nu buleud aya nu lonjong, warnana hejo saupama asak robah jadi warna ungu semu hideung. [1] Daunna kaasup daun tunggal, bentukna lonjong, panjangna 9-25 cm, sisina rata, tungtung daunna seukeut. [1] [2] Warnadaun ngorana hejo ngora, sanggeus kolot robah jadi hejo kolot. [1] Huni sumebar di Asia Tenggara jeung Ustrali, di Jawa tumuwuh liar di leuwung atawa dipelak di buruan imah. [1]

Kandungan[édit | sunting sumber]

Huni ngandung gizi jeung fitonutrien anu luhung. [3] Buah huni ngandung vitamin C, provitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin E, mineral, zat beusi, fosfor, photasium/kalium, jeung serat. [3] Kulit watang anu rasana kesed ngandung racun alkaloida. [1]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Buah huni alus pikeun ngajaga kasehatan panon sabab ngandung vitamin A anu luhung, bisa ngalancarkeun saluran pencernaan tur nyingkahan konstipasi, mangrupa antioksidaan, mangpaat pikeun nyageurkeun deg-degan jantung, anemia, darah tinggi. [3] Rasa buahna anu haseum mangpaat pikeun ngaluduhkeun kesang, ngaleungitkeun racun, ngaleungitkeun haus, sarta ningkatkeun sirkulasi getih. [1] Buah anu asak miboga hasiat pikeun nambahan cai susu indung. [2] Daunna bisa dipake pikeun nutupan raheut. [2]

Olahan tina huni[édit | sunting sumber]

Buah huni biasana dijieun rujak, dijieun sirop , atawa selé. [1] Daunna anu ngora rasana semu haseum bisa dipake lalab atawa disayur. [1] [2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h Buni (id) (Diakses ping 15 Oktober 2011)
  2. a b c d Kea Wuni (id) (Diakses ping 15 Oktober 2011)
  3. a b c Manfaat buah buni (id) (Diakses ping 15 Oktober 2011)


Nulis.jpg