IRQ

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina komputasi, interrupt request (IRQ) nyaéta nunjukkeun aksi nginterupsi, jalur beus nu digunakeun pikeun méré sinyal interupsi, atawa jalur asupan interupsi dina Programmable Interrupt Controller (PIC). Jalur interupsi sering diideéntifikaiskeun ku hiji indéks kalayan format IRQ dituluykeun ku hiji nomer.

Contona, dina kulawarga PIC Intel 8259 aya dalapan asupan interupsi nyaéta IRQ0 nepi ka IRQ7. Dina sistim komputer nu basisna x86 nu migunakeun dua PIC ieu, sét gabungan jalur-jalur dihubung-hubungkeun minangka IRQ0 nepi ka IRQ15. Sacara téhnis jalur-jalur ieu dingaranan IR0 nepika IR7, sedengkeun jalur dina beus ISA disebut IRQ0 nepi ka IRQ15.

Sistim x86 anyar ngintegrasikeun APIC nu saluyu jeung Arsitéktur APIC Intel. APIC ieu ngarojong interface pamrograman maksimal nepi ka 255 jalur IRQ hardware sacara fisik per APIC, kalayan sistim hususn ngimplementasikeun rojongan pikeun ukur total 24 jalur hardware.

IRQ x86[édit | sunting sumber]

Tempo Intel 8259 for a common list of hardware IRQ lines in x86 systems.

Tempo Ogé[édit | sunting sumber]

Référénsi[édit | sunting sumber]

  • (en) Gilluwe, Frank van. The Undocumented PC, Second Edition, Addison-Wesley Developers Press, 1997. ISBN 0-201-47950-8
  • (en) Shanley, Tom. ISA System Architecture, Third Edition, Addison-Wesley Publishing Company, 1995. ISBN 0-201-40996-8
  • (en) Solari, Edward. PCI & PCI-X Hardware and Software Architecture & Design, Sixth Edition, Research Tech Inc., 2004. ISBN 0-9760865-0-6


Nulis.jpg