I (kana)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hiragana い.
Katakana イ.
kana - gojūon
()
()

dina hiragana atawa dina katakana (romanisasi i) nyaeta salah sahiji kana basa Jepang nu ngagambarkeun hiji mora. い dumasar kana gaya sōsho kanji karakter 以, sarta イ dina bentuk radikal (beulah kenca) tina karakter kanji 伊. Dina sistim alpabet Basa Jepang modern, ngarupakeun hurup kadua dina susunan alpabet, antara jeung . Sejenna, ngarupakeun hurup mitmiti dina Iroha, samemeh ろ. Di susunan nulis hiragana い, gambar hiji kurva, teu asup henteu siga parenthesis, tarik garis ti luhur ka handap, jeung teruskeun ku gambar leutik, kurva sajajar di sisi sejenna. Unicode keur い nyaeta U+3044, sarta Unicode keur イ nyaeta U+30A4.

Cara ngejana [i].

Variasi bentuk[édit | sunting sumber]

Dina skala kana nu leuwih leutik (ぃ, ィ) dipake keur ngagambarkeun mora kecap sejen dina Basa Jepang, saperti フィ (fi).

Strokes[édit | sunting sumber]

Susunan dina nuliskeun い
Susunan dina nuliskeun イ

Alternatif bentuk[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Dina Japanese Braille, い or イ digambarkeun ku:

Morse code keur い atawa イ, nyaeta ・-.

Dina Japanese phonetic alphabet, disebut "いろはのイ" (Iroha no I.)