Insulin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Insulin
Insulincrystals.jpg

Kristal insulin

Ngaran séjén: insulin
Genetic data
Locus: Chr. 11 p15.5
Kode gén: Kode HUGO:INS
Tipe gén: Pangkodean protéin
Struktur/Fungsi Protéin
Beurat molékulér: 11982 (Da)
Struktur: Solution Structure of Human pro-Insulin Polypeptide
Tipe protéin: kulawarga insulin
Fungsi: pangaturan glukosa
Domain: INS domain
Motif: SP motif
Lianna
Éksprési taksa: Homo sapiens; homologs: dina taksa metazoan ti invertebrata nepikeun ka mamalia
Tipe sél: pangkréas: sél béta tina Islets of Langerhans
Lokalisasi subsélulér: cairan ékstrasélulér
Modifikasi kovalén: glycation, proteolytic cleavage
Jalur: Jalur pasinyalan insulin (KEGG); Type II diabetes mellitus (KEGG); Type I diabetes mellitus (KEGG); Maturity onset diabetes of the young(KEGG); Regulation of actin cytoskeleton (KEGG)
Data réséptor/ligand
Antagonis: glucagon, steroids, kalolobaan hormon stress
Data médis/biotéhnologis
Panyakit: Familial hyperproinsulinemia, Diabetes mellitus
Farmasi: Humulin, Humalog (Eli Lilly) jeung Novolin, Levemir (Novo Nordisk), insulin glargine Aventus, jsb
Tumbu database
Codes: Citakan:EntrezGene; OMIM 176730; Citakan:UniProt; Citakan:RefSeq

Insulin (tina basa Latin insula, "pulo", sabab dihasilkeun dina Pulo Langerhans, pangkréas) mangrupakeun hormon polipéptida nu ngatur métabolisme karbohidrat. Lian ti pancénna salaku éféktor utama homéostasis karbohidrat, insulin ogé mangaruhan métabolisme lemak: bisa ngarobah kamampuh ati pikeun ngaleupaskeun simpenan lemak. Kadar insulin boga pangaruh gedé pisan pikeun sakabéh awak.

Insulin dipaké sacara médis pikeun natambaan sababaraha bentuk diabetes mellitus. Pasén diabetes mellitus tipe 1 gumantung pisan ka insulin ti luar (biasana disuntikkeun subkutan) sabab awakna sorangan teu bisa ngahasilkeun hormon ieu; kitu ogé pasén diabetes mellitus tipe 2 nu produksi insulinna teu cukup atawa résistén insulin, perlu asupna insulin pikeun ngatur kadar glukosa getihna.

Ukuran insulin téh 5,808 kDa, kalawan rumus émpiris C257 H383 N65 O77 S6. Mun dibandingkeun antarspésiés sato, strukturna béda-béda saeutik. Kakuatanana dina ngatur métabolisme karbohidrat ogé teu sarua. Nu paling mirip jeung insulin manusa téh nyaéta insulin babi.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Hormon jeung kelenjar éndokrin - édit

Hipotalamus: GnRH - TRH - CRH - GHRH - somatostatin - dopamin | Posterior pituitary: vasoprésin - oksitosin | Anterior pituitary: GH - ACTH - TSH - LH - FSH - prolaktin - MSH - éndorfin - lipotropin

Tiroid: T3 jeung T4 - kalsitonin | Paratiroid: PTH | Adrenal medulla: épinéfrin - norépinéfrin | Adrenal cortex: aldostéron - kortisol - DHEA | Pangkréas: glukagon- insulin - somatostatin | Ovarium: éstradiol - progéstéron - inhibin - aktivin | Téstis: téstostéron - AMH - inhibin | kelenjar pineal: mélatonin | Ginjal: rénin - EPO - kalsitriol - prostaglandin | Atrium jantung: ANP

Beuteung: gastrin | Duodenum: CCK - GIP - sékrétin - motilin - VIP | Ileum: éntéroglukagon | Ati: IGF-1

Bali: hCG - HPL - éstrogén - progéstéron

Jaringan adiposa: léptin, adiponéktin

Turunan targét NGF, BDNF, NT-3

Nulis.jpg