Inuman

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Inuman ilaharna nujul kana sagala rupa cairan nu diteleg. Kecap ieu kadang-kadang dipake keur harti nu leuwih heureut, keur inuman nu ngandung alkohol.

Jenis cai inuman[édit | sunting sumber]

Cai herang[édit | sunting sumber]

Ilaharna manusa ngonsumsi cai herang nu beresih, herang jeung steril minangka inuman utama keur dikonsumsi, tur ieu teh kacida hadena keur kasehatan. Cara-cara nyeterilkeun cai diantarana:

  • Ozonisasi, nyaeta ngolah cai make ozon nu ilahar dilakukeun di pausahaan cai inuman dina kemasan nu skalana gede
  • Make sinar ultra violét sakumaha nu dipake dina depot cai inuman eusi ulang
  • Ditaheur, ilaharna di rumah tangga-rumah tangga di Indonésia

Cai warnaan[édit | sunting sumber]

Inuman nu dikarbonasi
Sacangkir kopi

Lian ti cai herang, inuman oge loba rupana, boh keur acara resmi, istirahat, atawa acara santey di imah. Unggal wewengkon mibanda inuman has sewang-sewangan. Inuman nu ilahar disuguhkeun diantarana:

Inuman has Indonesia[édit | sunting sumber]

Inuman tradisional Sunda[édit | sunting sumber]

  • Bajigur: nyaéta inuman anu rasana amis, dijieunna tina cipati dicampuran gula kawung jeung cangkaléng, diseungitan ku daun pandan, nyieunna digodogkeun.
  • Bandrék: inuman nu rasana amis lada, dijieunna tina cai dicampuran gula kawung jeung jahé, nyieunna digodogkeun.
  • Céndol: kadaharan sabangsa dawet, dijieunna tina aci kawung, jsté, digéréntél-géréntél, didaharna maké peueut dicipatian
  • Cingcaw: kadaharan jiga ager héjo nu dijieun tina daun camcauh, didaharna maké sirop.
  • Goyobod: sabangsa kadaharan tina tipung atawa aci jeung ager, didaharna jeung alpuket make sirop diésan.
  • Lahang: cai amis tina leungeun kawung, kalapa jeung sabangsa palem lianna, sok diinum, atawa dijieun gula.
  • Sakoteng: ngaran sarupa kadaharan tina aci sampeu sina pasagi sarta dipulas jiga siki dalima, ditinyuh ku gula jeung cipati panas ditambahan ku roti meunang ngeureutan sagedé-gedé dadu.
  • Sirop: cai gula kentel dicampuran sari bungbuahan jsté., nu beunang dililakeun, diinumna ditambahan cai és jsté.
  • Téh tubruk: inuman anu dijieun tina cai dicampur entéh, dina nyieunna entéh ditinyuh ku cai panas ngagolak, dicampur ku gula bodas.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]