Irlandia Kalér

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Northern Ireland  (Basa Inggris)
Tuaisceart Éireann  (Basa Irlandia)
Norlin Airlann1  (Basa Ulster Scots)
The Union Flag is the official flag used by the government to represent Northern Ireland. The former official flag, the Ulster Banner, continues to be used by groups (such as some sports teams) representing the territory in an unofficial manner (see Northern Ireland flags issue).
Motto
Quis separabit?  (Latin)
"Who shall separate?"
Lagu
"God Save the Queen"
"Londonderry Air"  (de facto)
Location of Irlandia Kalér
Lokasi  Irlandia Kalér  (orange)

– di Europe  (camel & bodas)
– di the Britania  (camel)

Ibu kota Belfast
54°35.456′N 5°50.4′W
Kota panggedéna ibukota
Basa resmi Inggris (de facto), Irlandia jeung Ulster Scots2
Pamaréntah Monarki konstitusional
 -  Karajaan Ratu Elizabeth II
 -  Perdana Mentri Gordon Brown MP
 -  First Minister Peter Robinson MP MLA
 -  Deputy First Minister Martin McGuinness MP MLA
 -  Sekretaris Nagara Shaun Woodward MP
Ngadeg
 -  Government of Ireland Act 1920 
Populasi
 -  Perkiraan  2004 1,710,300 
 -  Sénsus 2001 1,685,267 
GDP (PPP) Perkiraan 2002
 -  Total $33.2 billion 
 -  Per kapita $19,603 
Mata uang Pound sterling (GBP)
Zona wanci GMT (UTC+0)
 -  Usum panas (DST) BST (UTC+1)
TLD Internét .uk3
Kode telepon +44
Patron saint St Patrick5
1 Norlin Airlann nyeta neologisme nu henteu dipake ku panyatur Basa Scots, tapi sok dipake sacara resmi. Ejahan Norn Iron mindeng dipake ku panutur pribumi minangka ejahan fonetis nu ngalagena keur ngagambarkeun prounsiasi loal.
2 Basa nu diaku sacara resmi: Irlandia Kaler teu boga basa resmi; basa Ingris geus dipake sacara umum. Basa Irlandia jeung Ulster Scots mah basa minoritas nu diaku sacara resmi
3 Oge .eu, minangka bagena Uni Éropa, jeung .ie nu babagi jeung Républik Irlandia. ISO 3166-1 nyaeta GB, tapi .gb teu dipake.
4 +44 sok dituluykeun ku 28 nalika calling landlines. Kodena 028 di UK sarta 048 ti Republik Irlandia
5 Babarengan jeung Republik Irlandia.

Irlandia Kalér (Basa Inggris: Northern Ireland) mangrupakeun hiji nagara bagean Britania nu perenahna di wetan kidul pulo Irlandia. Lega wilayahna 14.139 km² sarta pangeusina 1.685.267 jiwa (April 2001). Irlandia Kaler ibu kotana Belfast. Irlandia Kaler wawatesan jeung Republik Irlandia. Dina basa Inggris daerah ieu disebut Northern Ireland atawa Ulster. Tapi ngaran nu pandeuri mah rada rancu sabab sabenerna ieu ngaran urut propinsi Irlandia nu wewengkonna leuwih lega. Ulster kidul masih keneh jadi wilayahna Irlandia. Ngaran ieu ukur dipake ku kaom Unionis.

Sababaraha pakta[édit | sunting sumber]

Nalika Irlandia (Kidul) ngamerdikakeun maneh ti Britania taun 1920, pangeusi Irlandia Kaler nu kalolobaannana ngagem Protestan tur masih satia satuhu ka Karajaan Britania milih tetep jadi bagean nagara kasatuan Britania. Maranehna disebut kaom Unionis sedengkeun urang Irlandia Kidul disebut kaom Nasionalis. Tapi masalahna henteu ukur tepi ka dieu, sabab nu agemannana Katolik di Irlandia Kaler ngarasa didiskriminasi. Karusuhan nu dingaranan "The Troubles" mimiti kajadian taun 1969.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg