Isotop

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Isotop nyaéta wangun ti unsur anu nukleusna ngabogaan nomer atom anu sarua-jumlah proton dina nukleusna tapi kalawan massa atom anu béda alatan maranéhanana ngabogaan jumlah neutron anu béda.

Kecap isotop, nu hartina di tempat anu sarua, asalna tina kanyataan yén sakumna isotop ti hiji unsur perenahna di tempat anu sarua dina tabel périodik.

Isotop-isotop tina unsur-unsur ngawangun hiji kumpulan nuklida. Hiji nuklida nyaéta hiji jinis nukleus atom nu tangtu, atawa leuwih umum hiji aglomerasi proton jeung neutron.

Dina noménklatur ilmiah, isotop (nuklida) dispésifikasikeun dumasar kana ngaran unsur ditambah tanda sambung jeung jumlah nukleon (proton sarta neutron) dina atom (upamana, helium-3, carbon-12, carbon-14, iron-57, uranium-238). Dina wangun perlambang, jumlah nukleon ditandakeun ku hiji awalan nu dinaékkeun ka saluhureun perlambang kimia (upamana, 3He, 12C, 14C, 57Fe, 238U).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]