Istrikaan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Istrikaan listrik

Istrikaan nya éta kotak beusi ti handapna rata pisan bangunna méh juru tilu, di luhurna aya tutupna maké panyekelan, sok disebut ogé pangléotan atawa panglicinan.[1] Asal kecapna tina basa Walanda strijkizer nu miboga harti ngaleungitkeun kerutan baju ku maké pakakas nu dipanaskeun.[2] Gunana pikeun ngaratakeun papakéan supaya ngolontong. Istrikaan panasna biasana maké ruhak, aya ogé nu ku listrik atawa ku minyak tanah.[1]

Sajarah istrikaan saméméh maséhi[édit | sunting sumber]

Istrikaan mimiti digunakeun ku bangsa Yunani taun 400 SM.[3] Nalika éta istrikaan dipaké pikeun nyieun titikelan vertikal dina pakéan-pakéan nu digunakeun dina upacara atawa hiji ritual rutin.[3] Bangsa Romawi ogé pernah ngagunakeun istrikaan nu wangunna ampir sarua jeung istrikaan modern jaman kiwari.[3] Istrikaan nu digunakeun ku bangsa Romawi mangsa harita disebut prelum.[3] Ieu jenis istrikaan ngagunakeun téhnik pressing.[3] Istrikaan ogé geus digunakeun ku bangsa China ti abad ka 1 SM. Ieu istrikaan mangrupa pot logam nu bisa dieusian ku areng.[3]

Sajarah istrikaan dina mangsa masehi[édit | sunting sumber]

Awal abad ka-17 jalma ngagunakeun istrikaan nu kasohor ku sebutan sadiron.[3] Ahir abad ka-19 nepi ka abad 20 diciptakeun istrikaan citak (cast iron).[3] Taun 1800 diciptakeun istrikaan gas jeung istrikaan listrik.[3] Sanajan istrikaan geus lila dipaké dina kahirupan manusa, tapi jalma nu munggaran nyieun istrikaan teu bisa ditangtukeun.[3] Loba jalma nu percaya yén istrikaan listrik téh dijieun ku Henry W Seely dina taun 1882.[3] Istrikaan nu dijieun ku Henry masih miboga kahéngkéran nya éta hésé panas.[3] Kulantaran kitu, loba élmuan nu nyampurnakeun téhnologi istrikaan, diantarana waé:

  1. Crompton saparakanca di perusahaan General Electrics manggih istrikaan listrik nu aya gagangan.[3]
  2. Earl Richardson jeung Joseph Meyers nyampurnakeun istrikaan listrik nepi ka taun 1926 dijieun istrikaan uap.[3]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:PT Kiblat Utama Kaca 273
  2. Perawatan Setrika Listrik (id) (Diakses tanggal 14 Oktober 2011)
  3. a b c d e f g h i j k l m n Sejarah Setrika (Diaksés tanggal 14 Oktober 2011)
Nulis.jpg