Jaladri

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambar animasi samudra
Samudra di bumi ditempo ti Kutub Kidul

Jaladri atawa samudra (tina Basa Sangsakerta) nyaeta sagara nu lega tur mangrupakeun massa cai asin nu nararumbu ngawengku sakabeh pabeungeutan bumi, diwawatesan ku buana atawa kapuloan gede.

Aya lima samudra di bumi nyaeta:

Keur Samudra Kidul, di sababaraha nagara jeung kabudayaan di dunya, henteu dianggep minangka samudra nyorangan, tapi kabagi jadi Samudra Atlantik, Samudra Hindia jeung Samudra Pasifik kalayan wates kidulna basisir buana Antartika. Sedengkeun babagian wates samudra ku Organisasi Hidrografik Internasional, nyebutkeun yen Samudra Kidul dimimitian ti basisir buana Antartika tepikeun ka wates 60 darajat Lintang Kidul.

Samudra ngawengku 71% pabeungeutan bumi, kalayan legana kira-kira 361 juta kilometer pasagi, eusina kurang leuwih 1.370 yuta km³, kalayan jero raratana 3.790 meter. (Itungan ieu henteu kaasup sagara nu teu numbu ka samudra, siga Laut Kaspia).

Bagian nu leuwih leutik ti samudra nyaeta sagara, selat, jeung teluk.

Samudra atawa samudera oge mangrupakeun ngaran urut karajaan Islam di Propinsi Aceh, Indonesia.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]