Jambu air

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jambu Aér
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Myrtales
Family: Myrtaceae
Genus: Syzygium
Species: S. aqueum
Ngaran binomial
Syzygium aqueum
(Burm.f.) Alston, 1929
Sinonim

Eugenia javanica Lamk., 1789 (part)
Eugenia mindanaensis C.B. Robinson, 1909

Sajarah Singget[édit | sunting sumber]

Jambu aèr asalna ti wewengkon Indo Cina sarta Indonésia, sumebar ka Malaysia sarta pulo-pulo di Pasifik. Salila ieu masih terkonsentrasi minangka pepelakan pekarangan pikeun konsumsi kulawarga. Buah Jambu aér henteu ngan saukur amis jeung nyegarkeun, tapi ngabogaan karagaman dina panampilanana. Jambu aér (Eugenia aquea Burm) dikategorikan salah sahiji jenis buah-buahan poténsial anu tacan loba ditoél pembudidayanna pikeun tujuan komérsial.[1]


Séntra Penanaman[édit | sunting sumber]

Nurutkeun data statistik ti Dines Tatanén Pepelakan Pangan, Jawa Kulon, Kabupatén Karawang, Tangerang, Bogor, Sukabumi, Cianjur, Bandung, Garut, Cirebon, Subang sarta Bekasi kaasup 10 badag sentra penanaman tangkal jambu. Jambu aér Cincalo beureum loba aya di Karawang sarta kaceluk jeung jambu Bolang anu lamun asak bener boga warna beureum kolot kebiruan jeung rasa amis-hasem seger sedengkeun Jambu cai Semarang (beureum sarta bodas) loba aya di Indramayu.[1]


Mangpaat jambu air mangrupa buah anu dominan ngabogaan loba cai tinimbang dagingna ieu pohara alus pikeun kaséhatan. Kesegaran ti buah ieu karasaeun waktu urang ngadaharna waktu beurang. Teu ngan alus pikeun kaséhatan, tétéla buah jambu aér alus ogé pikeun kacantikan. Ku kituna, hayu urang telik sawatara mangpaat jambu cai kasebut.[1]


Kandungan sarta mangpaat:[édit | sunting sumber]

Kusabab buah ieu ngabogaan kandungan cai anu leuwih loba tinimbang dagingna, hal ieu bisa mantuan kaperluan cairan dina awak urang. Cairan pohara penting pikeun ngabersihkeun ginjal ti asam urine sarta uréa. Kadua kokotor awak ieu kudu dilarutkan dina cai leuwih tiheula saméméh dipiceun babarengan cai kasebut. Lamun di jero ginjal henteu sadia cukup cai, kokotor awak kasebut henteu bisa dikaluarkeun kalayan lancar. Balukarna kokotor bisa nyieun batu ginjal.

Vitamin A anu aya dina buah ieu tétéla ogé cukup badag. Vitamin A pohara diperlukeun ku awak urang pikeun ngajaga kaséhatan panon, ngaronjatkeun imunitas sarta pungsi sél getih bodas minangka anti bodi sarta antivirus di jero awak urang. Dilaporkeun ogé kajadian kakurangan vitamin A dina jelema anu terinfeksi HIV.

Dina jambu cai ieu tétéla ogé ngandung vitamin C anu diperlukeun ku awak urang. Kira-kira dina 100 gram jambu cai aya vitamin C anu saimbang jeung jeruk mandarin nya éta 22 mg. Jeung lobana vitamin C anu kaeusi dina buah ieu bisa mantuan ngaronjatkeun kekebalan awak urang. Vitamin C minangka antioksidan sajaba bisa ngabenerkeun sél awak sarta raramat kulit anu garah alatan radikal leupas. Dina ngarawat kacantikan, vitamin C ngabogaan peran penting dina ngalancarkeun perédaran darah ku kituna kulit kasampak leuwih seger. Vitamin ieu ogé baris ngarangsang pembentukan kolagén kulit sarta ngajagana ti karuksakan. Vitamin C ngabogaan sipat minangka water holder (nunda cai) ku kituna sanggup ngajaga kelembaban kulit sarta nyegahna ti kekeringan.

Kandungan ti buah jambu aér teu ngan sawates éta waé. Alatan jambu cai ngabogaan serat pangan anu cukup luhur. Buah ieu ogé ngandung asal mineral beusi, magnesium, asam sulfuric, asam sitrat, mangan, protein, tambaga, séng, kalium, fosfor, magnesium, kalium sarta kalsium [2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c (id)[1](diakses tanggal 15 oktober 2011)
  2. (id)[2](diakses tanggal 15 oktober 2011)