Japati (famili)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Japati
Japati (Columba livia)
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Columbiformes
Family: Columbidae
Illiger, 1811
Subfamili

Columbinae
Otidiphabinae
Gourinae
Didunculinae
Treroninae

Artikel ieu dimaksudkeun pikeun ngadadarkeun japati salaku istilah pikeun 308 spésiés manuk anggota ordo Columbiformes, sahingga ngawengku japati, tikukur, titiran, manuk puter, jeung spésiés lianna. Nu jadi ciri golongan japati nyaéta awakna tegep, beuheung, pamatuk jeung sukuna pondok, boga cera luhureun pamatukna.

Sayang japati ilaharna dijieun tina régang leutik jeung sésa bilik (mun di sabudeureunana aya), sakali baranahan ukur boga dua endog nu disileungleuman piligenti ku jalu jeung bikangna. Kadaharanana sarupaning sisikian (jagong, paré/béas), bungbuahan, jeung bahan tutuwuhan lianna. Béda ti galibna bangsa manuk, japati mah sok "nyusuan" anakna nu cairan ladang ngabeuweung kadaharanana.

Ordo japati sumebar di sakuliah dunya, tapi rupa nu panglobana mah aya di wewengkon Indomalaya jeung Australasia, dianggap patali jeung dodo nu geus lastari. Anak japati disebut 'piyik'.

Klasifikasi & béréndélan spésiésna[édit | sunting sumber]

Famili japati biasana dibagi kana lima subfamili, sakumaha dadaran di handap (diluyukeun jeung Handbook of the Birds of the World, karya Lynx taun 1997):

Subfamili Columbinae - nu ilahar disebut japati[édit | sunting sumber]

Genus Columba - Japati biasa

'Japati Batu' ngagorombol eunteup na kabel listrik.
'Japati Batu' di Krakow, Polandia

Genus Streptopelia

Genus Macropygia

Genus Reinwardtoena

Genus Turacoena

Genus Turtur

Genus Oena

Genus Chalcophaps

Genus Henicophaps

Genus Phaps, bronzewing pigeons

Genus Ocyphaps

Genus Geophaps

Genus Petrophassa, rock pigeons

Genus Geopelia

Genus Leucosarcia

Nestlings and mother Mourning Dove

Genus Zenaida

Genus Ectopistes

Genus Columbina Ground Doves

Genus Claravis

Genus Metropelia

Genus Scardafella

Genus Uropelia

Genus Leptotila

Genus Geotrygon, quail-doves

Genus Starnoenas

Genus Caloenas

Nicobar Pigeon (Caloenas nicobarica).

Genus Gallicolumba

Genus Trugon

Genus Microgoura

Subfamily Otidiphabinae - pheasant pigeon[édit | sunting sumber]

Genus Otidiphaps

Subfamily Gourinae - crowned pigeons[édit | sunting sumber]

Victoria Crowned Pigeon Goura victoria in a zoo aviary.

Genus Goura crowned pigeons

Subfamily Didunculinae - tooth-billed pigeon[édit | sunting sumber]

Genus Didunculus

Subfamily Treroninae - green & fruit doves[édit | sunting sumber]

Genus Phapitreron

Genus Treron green pigeons

Genus Ptilinopus, fruit doves

Genus Drepanoptila

Genus Alectroenas blue pigeons

Genus Ducula imperial pigeons

Salah sahiji anggota famili japati nu di urang katelah Puter, nu mun disilangkeun jeung japati bakal ngahasilkeun Dederuk.
Gambar:NZ-pigeon.JPG
Kererū, New Zealand Pigeon.

Genus Lopholaimus

Genus Hemiphaga

Genus Cryptophaps

Genus Gymnophaps, mountain pigeons

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Dove, Wikipédia édisi basa Inggris (8 Maret 2006).
  • Pigeon and dove information
  • A molecular phylogeny of the dove genera Streptopelia and Columba; Auk 118, 4 (2001): 874-887

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]