Jarawat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jarawat dina Pipi

Jarawat atawa ewateun (Basa Indonésia: jerawat, Basa Acéh: muën, Basa Banjar: jariawat, Basa Inggris: acne, Basa Jawa: kukul, Basa Walanda: acne) nya éta kondisi abnormal kulit lantaran gangguan leuwihna produksi kelenjar minyak (sebaceous gland)nu nyababkeun mepetna saluran folikel buuk jeung pori-pori kulit.[1] Sakumaha anu geus ku urang uninga sadayana, yén jarawat téh muncul sanggeus hiji jelema asup kana mangsana balég.[2] Jerawat ieu téh mimiti aya nalika umur 14-19 taun (pubertas).[1] Munculna jarawat dina umur sakitu téh mangrupa pénoména psikologis lantaran sékrési hormon-hormon kelenjar buntu jeung parobahan susunan hormon hiji jalma. Nalika balég, komposisi homon kacida sénsitipna.[2] Nalika beuki saeutikna hormon androgén atawa hormon éstrogén, kalenjar nu aya dina kulit bakal kapangaruhan.[2] Hal ieu ngabalukarkeun kalenjar éta nambahan aktip jeung nambahan ogé minyak anu kaluar.[2]

Rupa-rupa Jarawat[édit | sunting sumber]

Jarawat Titik[édit | sunting sumber]

Aya keur mimiti jarawat muncul. Dijerona loba komédoan. Nu mepetan kalenjar minyak jeung komédo bisa dikaluarkeun ku cara kulit disanghareupkeun diluhur uap atawa sibeungeut ku cai haneut , tuluy kulit nu jarawatan diteken.[2]




Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b (id)http://www.g-excess.com/697/pengertian-jerawat-dan-pencegahan-jerawat/ Wangenan Jarawat (Diakses ping 25 September 2011)
  2. a b c d e (id) Aziz Kamil Al-Maniwali, Abdul.2006.Rahasia Gadis Remaja.Jakarta:Embun hal.36


Nulis.jpg