Jaringan Epitel

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Simple columnar epithelium.jpg

Jaringan épitél mangrupa jaringan anu ngalapisan bagian luar awak sarta sagala rupa organ dina awak.[1] Épitel anu ngalapisan permukaan dina hiji saluran disebut éndotelium.[1] Jaringan épitel diwangun kana sél-sél anu kasusun rapet, tampa rohang anatar sél.[1] Kabéh sél-sél épitel némpél dina mémbran basal anu boga sipat nonséluler.[1] Dumasar wangun, ukuran, sarta susunanana jaringan épitel ngabogaan loba fungsi. Jaringan épitel awak (kulit) bisa nangtayungan lapisan dihandapna lantaran tatu mékanis, bahan kimia, mikroorganisme, sarta kulit nu garing.[1] Jaringan épitel séjénna boga fungsi pikeun absorpsi (contona lapisan dina peujit lemes), transportasi contona anu aya dina peujit lemes.[1] Jaringan épitel dina tubulus ginjal ngabogaan fungsi minangka tranportasi. Jaringan epitel séjén anu aya dina kelenjar késang ngabogaan fungsi pikeun éksrési.[1] Jaringan épitel ogé bisa boga fungsi minangka éndokrin, contona kelenjar adrenal, sedengkeun jaringan épitel panarima rangsang (réséptor) kapanggih dina kuncup pangecap létah.[1]

Wangun sarta Struktur[édit | sunting sumber]

  • Dumasar wangunna, jaringan épitel dibédakeun jadi opat macem, nyaéta kieu:[1]
  1. Épitel gepéng
  2. Épitel kubus
  3. Épitel silindris
  4. Épitel transisional


  • Epitélium dumasar Struktur sarta Fungsi

Dumasar struktur sarta fungsina jaringan épitelium dibédakeun jadi dua, nyaéta jaringan épitelium panutup sarta jaringan épitelium kelenjar.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 46
  2. Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 73
Nulis.jpg