Jawa Kulon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti Jawa Barat)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jawa Barat (Jawa Kulon)
West Java coa.svg

Lambang Jawa Barat (Jawa Kulon)
"Gemah Ripah Répéh Rapih"
IndonesiaWestJava.png

Peta lokasi Jawa Barat (Jawa Kulon)
Koordinat
Dasar hukum
Tanggal penting
Ibu kota Bandung
Gubernur Ahmad Heryawan
Lega 34.669,11 km2
Pangeusi 32.000.000 (+/-)
Kapadetan
Kabupatén 17
Kota 9
Kacamatan 558
Kalurahan/Désa 5.778
Suku Suku Sunda, Suku Cirebon, Suku Betawi, Suku Jawa jeung ampir sakabéh suku bangsa sa-Indonésia.
Ageman Islam (96,51%), Protéstan (1,24%), Katolik (0,70%), Buda (0,24%), Hindu (0,10%).
Basa Basa Sunda
Zona waktu WIB
Lagu Daérah

Ramatloka resmi: http://www.jabar.go.id

(?)

Jawa Barat (Jawa Kulon) nyaéta salasahiji propinsi di Indonésia, ayana di Pulo Jawa nu ibukotana di Bandung.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Sajarah nunjukkeun yén Jawa Kulon kaasup salasahiji propinsi munggaran Indonésia, dumasar kana pernyataan ti Staatblad nomer 378. Taun 1950 nu ngawawarkeun yén propinsi Jawa Kulon jadi salasahiji propinsi di Indonésia.

Tanggal 17 Oktober 2000, Jawa Kulon dimekarkeun ku diadegkeunnana propinsi Banten.

Géografi jeung Démografi[édit | sunting sumber]

Jawa Barat (sanggeus Banten misah) populasina 35.500.611 (perkiraan taun 2000) jeung legana 34736 Km2.

Jawa Barat diwatesan ku Jakarta jeung propinsi Banten di beulah kulon, jeung Jawa Tengah di beulah wétan. Di beulah kalér Laut Jawa. Di beulah kidul Samudra Hindia. Teu saperti umumna propinsi di Indonesia nu ibukotana di daérah pantai, ibukota Jawa Barat Bandung ayana di daérah pagunungan sarta daérahna dilingkung ku gunung.

Basa resmi anu digunakeun nya éta Basa Indonesia, basa séjénna anu populér nya éta basa Sunda. Di sababaraha daérah pakidulan anu deukeut ka wates Jawa Tengah, migunakeun basa Jawa. Di wewengkon Cirebon jeung sabudeureunana (Majalengka, Indramayu, Sumber), dipaké dua rupa basa nu nyoko ka basa Sunda jeung basa Jawa.

Pamaréntahan[édit | sunting sumber]

Daptar kabupatén jeung kota di Jawa Barat:

  1. Kabupatén Bandung
  2. Kabupatén Bandung Kulon
  3. Kabupatén Bekasi
  4. Kabupatén Bogor
  5. Kabupatén Ciamis
  6. Kabupatén Cianjur
  7. Kabupatén Cirebon
  8. Kabupatén Garut
  9. Kabupatén Indramayu
  10. Kabupatén Karawang
  11. Kabupatén Kuningan
  12. Kabupatén Majalengka
  13. Kabupatén Purwakarta
  14. Kabupatén Subang
  15. Kabupatén Sukabumi
  16. Kabupatén Sumedang
  17. Kabupatén Tasikmalaya
  18. Kota Bandung
  19. Kota Banjar
  20. Kota Bekasi
  21. Kota Bogor
  22. Kota Cimahi
  23. Kota Cirebon
  24. Kota Depok
  25. Kota Sukabumi
  26. Kota Tasikmalaya


Sumber Daya Alam[édit | sunting sumber]

Bahan baku alami[édit | sunting sumber]

  • Emas
    • Gunung Pongkor (Kabupatén Bogor)
  • Kapur
    • Padalarang (Kabupatén Bandung Kulon)
  • Minyak bumi
    • Sababaraha lapangan minyak lepas basisir di Laut Jawa
  • Panas bumi
    • Gunung Darajat (Garut)
    • Gunung Kamojang (Bandung)
    • Gunung Malabar (Bandung)
  • Pasir Laut
    • Pesisir selatan Jawa Kulon

Daérah perkebunan[édit | sunting sumber]

  • Karét
    • Ciamis
    • Tasikmalaya
  • Kalapa
    • Tasikmalaya
  • Teh
    • Cikalong Wétan (Kabupatén Bandung Kulon)
    • Ciwidey (Kabupatén Bandung)
    • Gunung Mas (Kabupatén Bogor)
    • Rancabali (Kabupatén Bandung)
    • Subang
    • Sukawarna (Kabupatén Bandung Barat)

Sababaraha bendungan keur kaperluan pembangkit listrik[édit | sunting sumber]

Pariwisata[édit | sunting sumber]

Wisata alam[édit | sunting sumber]

  • Cipanas, kabupatén Garut
  • Cipanas Conggeang, kabupatén Sumedang
  • Cipanas Galunggung, kabupatén Tasikmalaya
  • Cukang Taneuh (Green Canyon), kabupatén Ciamis
  • Curug Cibeureum, kabupatén Sukabumi
  • Curug Cindulang, kabupatén Bandung
  • Curug Maribaya, kabupatén Bandung Kulon
  • Gunung Tangkubanparahu, kabupatén Bandung Kulon
  • Kawah Putih, kabupatén Bandung
  • Kebon Raya Cibodas, kabupatén Cianjur
  • Lembang, kabupatén Bandung Barat
  • Pantai Batukaras, kabupatén Ciamis
  • Pantai Blanakan, kabupatén Indramayu
  • Pantai Cipatujah, kabupatén Tasikmalaya
  • Pantai Palabuhanratu, kabupatén Sukabumi
  • Pantai Pangandaran, kabupatén Ciamis
  • pantai tanjung baru, kabupaten karawang
  • Pantai Pondok Bali, kabupatén Subang
  • Pantai Rancabuaya, kabupatén Garut
  • Pantai Santolo, kabupatén Garut
  • Puncak, kabupatén Bogor
  • Selabintana, kabupatén Sukabumi
  • Situ Bagendit, kabupatén Garut
  • Situ Ciburuy, kabupatén Bandung Kulon
  • Situ Cileunca, kabupatén Bandung
  • Situ Gede, kota Tasikmalaya
  • Situ Lido, kabupatén Sukabumi
  • Situ Paténgang, kabupatén Bandung
  • Taman Buah Mekarsari, kabupatén Bogor
  • Taman Bunga Nusantara, kabupatén Cianjur
  • Taman Safari Indonesia, kabupatén Bogor
  • Waduk Cirata, kabupatén Bandung Kulon
  • Waduk Darma, kabupatén Kuningan
  • Waduk Jatiluhur, kabupatén Purwakarta
  • Waduk Saguling, kabupatén Bandung

Wisata budaya[édit | sunting sumber]

  • Candi Bojongmenje, kabupatén Bandung
  • Candi Cangkuang, kabupatén Garut
  • Istana Bogor, kota Bogor
  • Istana Cipanas, kabupatén Cianjur
  • Kampung Kuta, kabupatén Ciamis
  • Kampung Naga, kabupatén Tasikmalaya
  • Karang Kamulyan, kabupatén Ciamis
  • Kraton Kacirebonan, kota Cirebon
  • Kraton Kanoman, kota Cirebon
  • Kraton Kasepuhan, kota Cirebon

Wisata modern[édit | sunting sumber]

  • Pangandaran Waterpark, kabupatén Ciamis
  • The Jungle Waterpark, kota Bogor
  • Waterboom Lippo Cikarang, kabupatén Bekasi

Wisata rohani[édit | sunting sumber]

  • Makam Cut Nyak Dien, kabupatén Sumedang
  • Makam Sunan Gunung Djati, kota Cirebon
  • Makam Syech Abdul Muhyi, Pamijahan, kabupatén Tasikmalaya
  • Situ Cangkuang, kabupatén Garut
  • Situ Panjalu, kabupatén Ciamis

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]