Jean-Baptiste Biot

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jean-Baptiste Biot

Jean-Baptiste Biot Lahir tanggal 21 Maret 1768 di Auxere, Perancis.[1] Anak saurang tukang jait, ti istri kadua anu méré anjeunna salosin anak. Joseph nyaéta anak ka salapan.[1] Indungna tilar nalika anjeunna umur 9 taun disusul ku bapana sataun ti harita.[1] Ieu anak pahatu-lalis tétuuy diasuh ku uskup di Auxere kalawan biaya anu ditanggung ku saurang awéwé ménak anu katarik ku kasopanan jeung laku-lampah éta budak.[1] Éta uskup tétuluy ngirim Fourir ka Ecole Royale Militaire di Auxere.[1] Ti dinya pisan kakara kapanggih yén ieu budak téh jenius.[1] Umur 12 taun anjeunna nulis kotbah anu baris dibawakeun ku pastur pikeun garéja di Paris jeung kota gedé liana.[1]

Ngaran Fourier salawasna idéntik jeung dérét Fourierna anu pohara kawentar.[1] Kurva sinusoid anu digambarkeun make géométri kartesian réa mangpaatna pikeun pamekaran goniométri umumna jeung matématika hususna.[1] Téori ngeunaan panas mangrupa panaratas Fourier dina widang ieu saméméh dituluykeun ku Lord Kelvin.[1]

Cahaya nyaéta topic anu mindeng dibahas ku Biot, ngajadikeun ha lieu jadi hiji timuan gedé dina polarisasi rotary ku awak crystalline.[2] Sabada nimukeun ieu hukum, anjeunna make éta hukum pikeun nganalisis solusi sakarin maké alat anu disebut polariméter anu diciptakeun ku anjeun.[2] Pikeun ieu pagawéan dina polarisasi cahaya ngaliwatan larutan kimia anjeunna dilélér Medali Rumford ti Royal Society of London dina taun 1840.[2] Anjeunna dipilih jadi anggota asing ti Royal Society taun 1815.[2]

Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)Jean-Baptiste Joseph Fourier (diakses tanggal 15 November 2011)
  2. a b c d (en)Jean Baptiste Biot (diakses tanggal 15 ONovember 2011)
Nulis.jpg