Jerry Yang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jerry Yang

Jerry nyaéta usahawan Amerika-Taiwan anu ngadegkeun Yahoo! Inc, babarengan jeung David Filo, sarta Ketua Pagawé Eksekutif pikeun sarikat kasebut.[1] Manéhna ogé mangrupa salah sahiji ti dua Ketua Yahoo! sarta pengarah lembaga syarikat.[1] Dina taun 2007, kakayaanana kira-kira bernilai 2,2 juta dolar AS ditempatkeun minangka jelema anu ke-432 pangbeungharna di dunya, nurutkeun majalah Forbes.[1] Jerry dilahirkeun dina taun 1968 di Taipei, Taiwan, kalayan ngaran Anu Chih Yuan.[1] Dina umur 10 taun, manéhna "saukur" saurang imigran ti Taiwan.[1] Babarengan ibu sarta adina, maranéhanana hijrah sarta netep di San Jose, California, Amérika Sarikat.[1] Bapana geus maot dina waktu manéhna anyar umur dua taun.[1] Waktu manéhna kahiji asup sakola di San Jose, manéhna ngan ngabogaan hiji kosakata basa Inggris, shoe (sapatu).[1] Sabot nginjek dewasa, Anu kuliah di Stanford Universiry dina taun 1990, sarta meunangkeun gelar sarjana ngora sarta master dina waktu 4 taun.[1] Dina ahir taun 1993, Jerry nuluykeun atikan program Ph.D. di Electrical Engineering Stanford University.[1] Di dinya, Jerry Anu berkenalan jeung balad sakampusna David Filo.[1] Liwat pertemanan babarengan David Filo, Jerry Anu mimitian mikaresep kagiatan surfing di internet, nepi ka méakkeun waktuna berjam-jam aya di hareup komputer, balukarna, aktivitas diajar maranéhanana terbengkalai.[1]

Dina waktu ngalakonan kagiatan surfing, maranéhanana mindeng kasulitan néangan hiji hal anu maranéhanana butuhkeun di dunya maya ieu.[1] Ku kituna dina bulan Pebruari 1994, maranéhanana mimitian getol ngumpulkeun link-link kalayan nyieun indéks luhur loka-loka ramat favoritna.[1] Kagiatan ieu maranéhanana dipigawé di trailer di kampus Stanford University.[1] Dina waktu singget, maranéhanana geus leuwih loba méakkeun wayah pikeun nyieun link-link loka favorit tinimbang nyieun desertasi program doktor anu tengah maranéhanana tempuh.[1] Pamustunganana, list mangrupa link ti loka anu geus maranéhanana kapanggih tuluy di jieun jadi panjang teuing sarta loba teuing, ku kituna maranéhanana ngabagina jadi kategori-ketegori.[1] Waktu kategori-kategori éta ogé henteu minuhan, dijieun ogé sub-subkategori.[1] Éta pisan mimiti mula lahirna konsép ti pembuatan Yahoo!.

Dina waktu mimiti dijieun, maranéhanana méré ngaran lokana Jerry`s Guide to the World Wide Ramat, tapi ngaran kasebut panjang teuing pikeun ngaran hiji loka.[1] Saterusna sanggeus néangan ngaran anu dianggap alus di jero direktori anu maranéhanana jieun, maranéhanana mutuskeun pikeun ngagunakeun ngaran Yahoo, anu mangrupa singgetan ti yet another hierarchical oficious oracle.[1] Tujuan mimiti ti pembuatan loka éta téh minangka pakakas pikeun néangan hiji hal di internet atawa search engine.[1] Dina awalna, maranéhanana maké pikeun kapentingan pribadi, tapi tétéla maranéhanana saterusna nyadar yén indéks loka anu maranéhanana susun bisa dipaké ku batur minangka titik pijak kahiji menyusur situs jaringan.[1] Nu datang loka ieu ogé beuki loba sarta meunang pangbagéa rongkah ku pamaké Internet.[1] Nyaho loba jelema anu ngaksés Yahoo!, ku kituna jadi ogé maranéhanana nyieun database anu teratur sarta ngamekarkeun sarupaning software mesin pencari pikeun ngajalankeunana.[1]

Alatan tacan aya modal, maranéhanana ngamangpaatkeun komputer-komputer milik universitas pikeun kagiatan ieu.[1] Data ditunda di komputer Jerry Anu anu miboga nickname "Akebono".[1] Keur mesin pencari ditempatkeun di komputer David Filo anu ber-nickname "Konishiki".[1] Kadua nickname kasebut dicokot ti ngaran-ngaran tukang gulat kaceluk Hawaii pujaan maranéhanana.[1] Dina usum gugur taun 1994, situs maranéhanana mimitian meunangkeun rekor hit saloba 1 juta nu datang unggal poé.[1] Éta pisan anu nyieun infrastruktur jaringan komputer di universitas terbebani traffic anu badag.[1] Teu heran lamun para pajabat universitas ménta duanana pikeun nyéwa server (hosting) di luar pikeun ngajalankeun "bisnis" maranéhanana éta, ambéh leuwih sabaraé deui.[1]

Kiwari, Yahoo! geus jadi pausahaan dunya anu usik di widang komunikasi, komérsial, sarta média berbasis internet.[1] Saban bulanana aya 232 juta pamaké Internet di sakum dunya anu ngagunakeun jasa pangladén Yahoo!, mimitian ti mesin pencari, portal, surélék haratis, bisnis online, nepi ka pembuatan sarta penyewaan tempat loka.[1] Jaringan Yahoo! anu berkantor puseur di Sunnyvale, California, AS ieu geus nangtung di 25 lokasi anu sumebar di benua Éropa, Asia, Amérika Latin, Australia, Kanada, sarta tangtu waé Amérika Sarikat.[1] Hasilna kauntungan badag ogé dihasilkeun ku Jerry Anu babarengan Yahoo! Anu ngajadikeun saurang imigran Taiwan kasebut jadi saurang miliarder. [1] Di bisnis search engine, yahoo masih éléh populér jeung Google anu dimekarkeun ku Sergey Brin sarta Larry Page.[1] Google ayeuna masih menduduki penclut bisnis search engine sarta layanan internet dunya.[1] Nurutkeun Fortune.com, kakayaan lalaki kalayan ngaran pituin Anu Chih-yuan ieu dina taun 2000 kira-kira 5,85 milyar dolar AS.[1] Imah ancikna dibeuli saharga 1,9 juta dolar AS, perenahna di Los Altos, wewengkon kulon San Jose jeung lima kamar saré sarta tetempoan ka arah Teluk San Fransisco.[1] Cacak kitu, manéhna teu poho dina almamaterna.[1] Babarengan David Filo, manéhna nyumbang 2 juta dolar AS pikeun almamaterna kasebut.[1] Yahoo sempet baris meuli Facebook anu waktu éta anyar kénéh dimekarkeun ku Mark Zuckerberg.[1] Tapi transaksi gagal sarta ayeuna Facebook geus ngaleuwihan keberhasilan Yahoo sorangan.[1] Kamentrian Riset jeung Teknologi sarta Google, Yahoo, Microsoft, jeung komunitas teknologi informasi jeung komunikasi dalam nageri berkomitmen pikeun gawe bareng dina ningkatkeun akses masyarakat Indonesia kana TIK.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq (id)[1] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
  2. (id)[2] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
Nulis.jpg