Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah (Sunda) UPI

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah
FPBS-UPI

Universitas Pendidikan Indonesia
tanggal ngadeg 20 Oktober 1957
fakultas Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni
perenah Bandung, Jawa Kulon
pupuhu jurusan Dr. Dingding Haerudin,M.Pd.
web http://sunda.upi.edu


Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah (Sunda) UPI Nyaéta salah sahiji jurusan jenjang pendidikan Sarjana Starata 1 (S1) di Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni Universitas Pendidikan Indonesia, Bandung.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah diadegkeun tanggal 20 Oktober 1957. Gelarna ieu lembaga téh mimitina mah dingaranan Séksi Bahasa dan Sastra Sunda’, bagian ti Jurusan Bahasa dan Sastra Indonesia, Perguruan Tinggi Pendidikan Guru (PTPG). Dina taun 1959 PTPG dirobah jadi Fakultas Keguruan Ilmu Pendidikan (FKIP) dina wengkuan Universitas Padjadjaran.

Sabada aya Kepres RI No. 1 tahun 1963, istilah Seksi Bahasa dan Sastra Sunda dirobah jadi Jurusan Bahasa dan Sastra Sunda Fakultas Keguruan Sastra dan Seni (FKSS) IKIP Bandung. Dumasar SK Mendikbud 0134/1983, taun 1983, FKSS dirobah jadi Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni (FPBS). Bareng jeung robahna ngaran fakultas, Jurusan Pendidikan Bahasa dan Sastra Sunda ogé drobah jadi Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah (JPBD).

Taun 1944, JPBD kungsi digabung jeung Jurusan Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia, anu ngaranna ogé robah jadi Program Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia dan Daerah. Bareng jeung robahna IKIP Bandung jadi Universitas Pendidikan Indonesia (UPI), dumasar Kepres RI no.124/1999, JPBD jadi mandeg mandiri deui.

Taun 1996 JPBD narima panglélér Hadiah Sastra Rancagé. Éta panglélér nu dipasraheun ku Yayasan Kabudayaan Rancagé téh minangka tanda yén JPBD geus hasil ngahudang minat mahasiswa pikeun ancrub dina nyipta jeung ngaprésiasi widng basa jeung sastra Sunda.

Visi & Misi[édit | sunting sumber]

Visi
Ngawangun Prodi anu unggul, soson-soson jeung rancagé, basa, sastra Sunda, katut pangajaranana dibarengan ku silih asah, silih asih, jeung silih asuh, enggoning ngahontal jati diri anu cageur, bageur, bener, pinter, tur singer.

Misi
Nanjeurkeun budaya Sunda ku cara ngatik, ngadidik, sarta ngabdikeun diri dina widang basa, sastra Sunda katut pangajaranana. Ngalaksanakeun Tridharma Perguruan Tinggi geusan ngawangun jeung ngawujudkeun SDM anu unggul tur profesional salaku sarjana pendidikan basa Sunda anu ilmiah, édukatif, jeung réligius.

Tanaga Dosen & Administrasi
[édit | sunting sumber]

Gambar:Dr. Dingding Haerudin, M.Pd..jpg
Dr. Dingding Haerudin, M.Pd. (pupuhu JPBD)

Pupuhu Jurusan: Dr. Dingding Haerudin, M.Pd.

Sekretaris Jurusan: Dr. Hj. Nunuy Nurjanah, M.Pd.

Dosén

1. Prof. Dr. Iskandarwassid, M.Pd.
2. Dr. H. Rahman, M.Pd.
3. Dr. Dedi Koswara, M.Hum.
4. Dr. Ruhaliah, M. Hum.
5. Dr. Hj. Nunuy Nurjanah, M.Pd.
6. Dr. Yayat Sudaryat, M.Hum.
7. Dr. Dingding Haerudin, M.Pd.
8. Drs. H. Usep Kuswari, M.Pd.
9. Drs. Elin Syamsuri (Pensiun)
10. Drs. Ano Karsana, M.Pd.
11. Drs. H. O. Solehuding, M.Pd.
12. Drs. Ruswendi Permana, M.Hum.
13. Drs. Dede Kosasih, M.Si.
14. Retty Isnendes, S.Pd., M.Hum.
15. Ade Sutisna, S.Pd.
16. Hernawan, S.Pd., M.Pd.
17. Agus Suherman, S.Pd., M.Hum.

Administrasi
1. Hermawan
2. Apan Kuswara

Sebaran Mata Kuliah
[édit | sunting sumber]

Semester 1

No Kode Mata Kuliah SKS
1 KU100 Pendidikan Agama Islam*1 2
KU101 Pendidikan Agama Kristen Protestan*1
KU102 Pendidikan Agama Katolik*1
KU103 Pendidikan Agama Hindu*1
KU104 Pendidikan Agama Budha*1
2 KU106 Pendidikan Bahasa Indonesia 2
3 KD300 Landasan Pendidikan 2
4 DR400 Linguistik Umum 3
5 DR402 Teori Menyimak 2
6 DR403 Teori Membaca 2
7 DR405 Sejarah Sastra Lama 2
8 DR407 Teori Sastra 3
9 DR4.. Etika 2
jumlah SKS 20


Semester 2

No Kode Mata Kuliah SKS
1 KU105 Pendidikan Kewarganegaraan 2
2 KU108 Pendidikan Jasmani dan Olah Raga 2
3 KD301 Perkembangan Peserta Didik 2
4 DR406 Sejaran Sastra Baru 2
5 DR437 Filsafat 2
6 DR411 Fonologi 2
7 DR423 Menyimak Intensif 2
8 DR424 Membaca Intensif 2
9 DR436 Sejarah Sunda 2
jumlah SKS 18


Semester 3

No Kode Mata Kuliah SKS
1 DR404 Teori Menulis 2
2 DR410 Sastra Indonesia 3
3 DR412 Morfologi 2
4 DR422 Bahasa Arab dan Kawi 2
5 DR425 Retorika 2
6 DR432 Apresiasi Prosa dan Drama 2
7 DR434 Folklor 2
8 DR439 Estetika 2
9 DR420 Bahasa Inggris 2
jumlah SKS 19


Semester 4

No Kode Mata Kuliah SKS
1 KU107 Pend. Lingkungan Sosial, Budaya
dan Teknologi
2
2 KD302 Bimbingan dan Konseling 3
3 KD303 Kurikulum Pembelajaran 3
4 KD304 Pengeleloaan Pendidikan 2
5 DR408 Telaah Kurikulum Bahasa dan Sastra 2
6 DR440 Budaya Sunda 2
7 DR426 Monolog 2
8 DR428 Menulis Karya Pupoler 2
9 DR433 Apresiasi Puisi 2
jumlah SKS 20


Semester 5

No Kode Mata Kuliah SKS
1 KU300 Seminar Pendidikan Agama Islam*2 2
KU301 Seminar Pendidikan Agama
Kristen Protestan*2
KU302 Seminar Pendidikan Agama Katolik*2
KU303 Seminar Pendidikan Agama Hindu*2
KU304 Seminar Pendidikan Agama Budha*2
2 DR418 Sosiolinguistik 2
3 DR500 Belajar dan Pembelajaran Bahasa
dan Sastra Sunda
2
4 DR501 Evaluasi Pembelajaran Bahasa
dan Sastra Sunda
2
5 BS300 Apresiasi Bahasa dn Seni 3
6 DR413 Sintaksis 3
7 DR427 Dialog Dialog 3
jumlah SKS 16



Semester 6

No Kode Mata Kuliah SKS
1 KU400 Kuliah Kerja Nyata (KKN) 2
2 DR503 Media Pembelajaran Bahasa dan
Sastra Sunda
3
3 DR504 Metode Penelitian Pendidikan Bahasa
dan Sastra Sunda
3
4 BS301 Kewirausahaan 3
5 DR414 Semantik 2
6 DR416 Psikolinguistik 2
7 DR419 Linguistik Historis Komparatif 2
8 DR430 Problematika Bahasa, Sastra dan
Pengajarannya
2
9 DR435 Kritik Sastra 3
jumlah SKS 22


Semester 7

No Kode Mata Kuliah SKS
1 DR502 Perencanaan Pengajaran Bahasa dan
Sastra Sunda
2
2 DR409 Telaah Buku Teks Bahasa dan Sastra
Sunda
3
3 DR415 Wacana 2
4 DR417 Pragmatik 2
5 DR421 Pengantar Statistika 2
6 DR429 Menulis Karya Ilmiah 2
7 DR431 Filologi 3
DR441 Jurnalistik*) 4
DR442 Editing*)
DR443 Penerjemahan*)
DR444 Ekspresi Sastra*)
DR445 Keprotokolan*)
jumlah SKS 19

Semester 8

No Kode Mata Kuliah SKS
1 DR590 Program Latihan Profesi 4
2 DR598 Skripsi 6
3 DR599 Ujian Sidang 0
jumlah SKS 22

Profil Lulusan[édit | sunting sumber]

Lulusan jurusan Pendidikan Bahasa Daérah meunang sebutan Sarjana Pendidikan. Éta jumlah lulusan téh sumebar di sakumna wewengkon Jawa Kulon boh minangka tanaga pangatikan boh minangka tanaga ahli dina widang kabasaan. Prospék lulusan Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah diantarana:

  1. Tanaga Pangatik (di sakola atawa paguron luhur)
  2. Édtor
  3. Sastrawan
  4. Dramawan
  5. Kritikus
  6. Juru Syair
  7. Jurnalis
  8. Panalungtik Basa jeung Sastra
  9. Panalungtik naskah buhun jeung sastra lisan
  10. Juru warta

Kanyataanana mah yén lulusan Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah téh teu sakumna jaradi guru (kaasup kepala sekolah jeung pengawas), tapi ogé aya anu hasil dina profési lian, diantarana, (1) usahawan, (2) jurnalis, (3) polisi, (4) politikus, (5) budayawan , jeung (6) sastrawan. Profési guru basa daérah (Sunda) di Jawa Kulon mangrupa prospék anu cukup ngajangjikeun. Ieu hal téh dumasar kana informasi Dinas Pendidikan Jawa Barat taun 2002/2003 anu nyebutkeun yén aya 2231 SMP (1079 SLTPN jeung 1152 SLTPS) di Jawa Barat. Iwal ti éta dumasar kana SK Gubernur Jabar taun 2006, basa Sunda téh jadi salah sahiji widang studi anu wajib diajarkeun di unggal tingkat pendidikan, ti mimiti SD nepi ka tingkat SMA. Upama rata-rata unggal sakola ngabutuhkeun saurang guru basa daérah bae, mangka réa kénéh lulusan Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah anu diperlukeun.

Fasilitas[édit | sunting sumber]

  1. Rohangan kuliah taraf internasional
  2. Rohangan mulimédia
  3. Laboratorieum basa
  4. Perpustakaa Jurusan
  5. Rohangan seminar
  6. Rohang gawé pupuhu jurusan
  7. Rohang gawé dosén/pangaping mahasiswa
  8. Rohangan pertemuan réprésentatif
  9. Rohangan gawé staf administrasi
  10. Sarana akademik mangrupa: OHP, LCD Proyektor, DVD Player, Laptop, LCD TV, Sound System, sambungan internét nirkabel, média pangajaran jrrd.

Panalungtikan jeung Pengembangan[édit | sunting sumber]

Dosén jurusan ilubiung kalawan langsung dina rupa-rupa panalungtikan, boh anu diwaragadan ku jurusan, universitas, Dikti, atawa lembaga lianna. Jenis panalungtikan anu dilaksanakeun diantarana: Hibah Pembinaan, Hibah Kompetitif, Kajian Kawanojaan, Kaagamaan, jrrd. Pengembangan tina hasil éta panalungtikan téh dilarapkeun kana rupa-rupa wangun gawé bareng.

Gawé Bareng[édit | sunting sumber]

Program gawébareng anu geus, eukeur jeung anu baris dilaksanakeun diantarana, jeung Dinas Pendidikan Provinsi Jawa Barat, Lembaga Basa jeung Sastra Sunda (LBSS), Yayasan Pendidikan Pasundan, Disbudpar, Pemda Kabupatén/Kota jeung instansi swasta.


Kagiatan Kamahasiswaan[édit | sunting sumber]

Kagiatan kamahasiswaan di Jurusan Pendidikan Bahasa Daérah dikokolakeun dina wadah Himpunan Mahasiwa Pendidikan Bahasa jeung Sastra Sunda (Hima Penstrada). Tiasa ditingali di Hima Pensatrada