Kéju

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kéju

Cheese atawa kéju nya éta produk olahan susu anu dihasilkeun ti prosés koagulasi protein susu casein. Keju umumna dijieun ngagunakeun susu sapi, tapi aya ogé anu dijieun ngagunakeun susu sato mamalia anu séjén kawas embé, domba, rusa kutub, munding, unta sarta yak. Keju mangrupa salah sahiji bahan kadaharan anu geus dikokolakeun sarta dikonsumsi manusa salila berabad-abad. Bongbolongan tanggal ngeunaan asal-usul kéju nya éta antara taun 8000 SM (dina waktu domba mimiti dipulasara) nepi ka 3000 SM. Keju anu kahiji meureun dijieun ku jalma-jalma wétan tengah atawa ku suku-suku nomaden Turki di Asia Tengah. Bukti arkeologi pangmimitina ngeunaan pembuatan keju kapanggih di astana Mesir tanggal 2000 SM.

ayeuna kacatet rébuan jenis kéju anu geus diproduksi sarta dibédakeun dumasar jenis susu, jenis mikroba, jenis zat penggumpal, tekstur, citarasa, atawa penambahan bahan tambahan. Dibandingkeun jeung susu, keju bisa awét, gampang, ngabogaan kadar lemak sarta protéin anu luhur, sarta kadar kalsium sarta fosfor anu luhur.

Sajarah kéju[édit | sunting sumber]

Keju asalna basa Inggris kuno nya éta cese sarta chiese, atawa ti basa latin caseus. Kecap-kecap anu sarua dina basa Jerman pikeun keju nya éta kase , sedengkeun di Perancis fromage sarta Spanyol sarta Italia menamakan produk ieu minangka queso sarta formaggio.

Keju dijieun ti bahan baku susu alus éta susu sapi, embé, sarta munding.Prosés nyieunna dipigawé kalayan pembentukan dadih sanggeus leuwih tiheula ngalakonan pasteurisasi susu. Pasteurisasi ditujukan pikeun ngaleungitkeun baktéri patogen sakaligus ngaleungitkeun baktéri anu ngarusak dina prosés nyieun dadih.

loba jelema nyangka yén keju mimiti dijieun di wewengkon Wétan Tengah. Nurutkeun hiji legenda Arab, saurang ngumbara ngalalana kalayan kudana bari mawa susu dina tempat inumna. Sanggeus sawatara waktu, tétéla susu éta geus papisah jadi gumpalan bodas sarta cairan boga warna sepa. Tétéla hal éta disebabkan ku tempat inum anu dijieun ti beuteung sapi ngora éta ngandung énzim anu bisa menggumpalkan susu, cahya panonpoé anu terik sarta gerakan kuda salila ngalalana. Tanpa nyaho hal éta, si pangumbara ngasaan cairan sarta gumpalan éta, sarta nganggap rasana ngeunah.

Aya ogé anu ngayakinan yén kéju geus aya ti bangsa Sumeria di Mesopotamia sawatara taun saméméh Masehi. Hiji gambar di wangunan pemujaan dewi Ninchursag némbongkeun yén dina mangsa éta kéju geus diproduksi. Samentara legenda [[[Yunani]] ngomong yén keju kapanggih ku Aristaeus, anak ti Déwa Apollo sarta Cyrene.

Dina mangsa karajaan Romawi, nyieun kéju mimiti ngembang kalayan kaahlian sarta kanyaho anu luhur. Maranéhanana geus manggihan sagala rupa cara nyieun sarta prosesna, ku kituna jenis keju beuki loba sarta variatif. Dina Abad Pertengahan, keju loba dimekarkeun di biara. Loba jenis keju anu urang wawuh ayeuna asalna ti para biarawan.[1]



mangpaat[édit | sunting sumber]

8Nyegah kanker. Keju ngandung CLA (Conjugated Linoleic Acid) sarta sphingolipids anu mantuan nyegah kanker. Kandungan vitamin B dina keju anu bisa ngajaga kaséhatan pungsi awak sarta nyegah ti panyakit.

  • Nambahan beurat awak. Lamun Anjeun merencanakan pikeun nambahan beurat awak, naha beurat massa otot], lemak atawa kapadatan tulang, mangka keju bisa diasupkeun dina menu Anjeun. Keju ngandung sajumlah zat giji kawas protein, lemak, sarta kalsium, sarta sawatara jenis vitamin sarta mineral. Tapi bijaksanalah dina mengkonsumsi keju lamun keur diét nurunkeun beurat awak, alatan keju ngandung cukup loba lemak. Tapi aya sawatara jenis keju anu ngabogaan kandungan lemak anu pendék anu relatif leuwih cageur.
  • Pikeun kakuatan tulang.Kandungan kalsium anu luhur sarta beunghar baris vitamin B ngajadikeun keju alus pikeun tulang barudak, manula, sarta ibu hamil sarta nu nyusuan pikeun nguatkeun tulang sarta tulang werit.

Vitamin B dina keju mantuan awak dina nyerepan sarta ngandistribusi kalsium. Pikeun nu boga panyakit osteoporosis, keju bisa jadi salah sahiji kadaharan pilihan alatan kandungan kalsiumna.

  • Pikeun ngajaga tekanan darah. Salah sahiji hasil panalungtikan anu dipedar di Dairy Science Technology 90 (2010) 47-73, doi 10.1051/dst/2009049 nyebutkeun yén salila prosés perméntasi keju kabentuk peptida anu disebut angiotensin-converting-enzyme inhibitor atawa ACE-INHIBITOR (tripeptida VPP sarta IPP). Peptida-peptida ieu mantuan ngadalikeun tekanan darah ku cara ngahambat enzim-enzim anu mantuan pembentukan angiotensin. ACE-INHIBITOR menghambat kabentukna angiotensin II ti angiotensin I. Angiotensin II nyaéta salah sahiji jenis peptide anu menyempitkan pembuluh getih sarta ngaronjatkeun retensi cai sarta sodium anu ngabalukarkeun tekanan getih ngaronjat. Disebutkeun ogé dina hasil panalungtikan kasebut yén diperlukeun panalungtikan anu saterusna ngeunaan hal ieu. Keju pendék sodium bisa jadi salah sahiji pilihan anu leuwih cageur

Resep altérnatif pikeun ngarasakeun mangpaat sarta citarasa keju[édit | sunting sumber]

Bahan[édit | sunting sumber]

  • 120 g ganas (potong dadu)
  • 70 g apel (potong dadu)
  • 20 g yogurt low fat
  • 20 g parutan kéju (processed cheddar atawa mozzarella)
  • Sosis minangka hiasan

Cara nyieun[édit | sunting sumber]

1. Campur rata potongan ganas sarta apel. 2. Tambahkan yogurt sarta aduk rata. Pindahkan ka dina wadah tahan panas (contona mangkuk porselin). 3. Taburi kalayan parutan kéju. Hiasi kalayan potongan sosis. 4. Panggang dina oven salila kurang leuwih 10-15 menit dina suhu 160°C 5. Angkat, dinginkan, sarta sajikan.

gizi[édit | sunting sumber]

Tips sarta Bongbolongan[édit | sunting sumber]

  • Prosés panggangan henteu kudu dipigawé lamun henteu hayang kaleungitan loba vitamin C, atawa paké mozzarella alatan suhu léléh mozzarella leuwih pendék ku kituna wayah pemanggangan bisa dikurangan.
  • Pikeun panyajian, bisa ogé disajikan haneut-haneut.

[2]




Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (id)[1](Diakses tanggal 19 oktober 2011)
  2. (id)[2](Diakses tanggal 17 oktober 2011)