Kabupatén Karawang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Karawang
Lambang Kabupaten Karawang.gif

Lambang Kabupatén Karawang
Locator kabupaten karawang.png

Peta lokasi Kabupatén Karawang
Motto -
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Pedes
Lega Wilayah 1.737,30 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.940.000 (2003)
1.116 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
25
-
Dasar hukum -
Tanggal -
bupati -ade suara
Kode area telepon 0267
DAU Rp. -

Situs web resmi: www.karawangkab.go.id

Kabupatén Karawang mangrupakeun hiji kabupatén di Propinsi Jawa Barat, Indonésia. Ibukotana nyaéta Karawang. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Bekasi tur Kabupatén Bogor di beulah kulon, Laut Jawa di beulah kalér, Kabupatén Subang di beulah wétan, Kabupatén Purwakarta di beulah wétan kidul, sarta Kabupatén Cianjur di beulah kiduleunnana.

Topografi[édit | sunting sumber]

Kalolobaan wilayah Kabupatén Karawang mangrupakeun dataran handap, sarta di sabagéan wilayah beulah kidul mangrupa dataran luhur.

Démografi[édit | sunting sumber]

Pangeusina umumna nyaeta suku Sunda nu maké Basa Sunda.

Babagian Administratif[édit | sunting sumber]

Kabupatén Karawang ngawengku 30 kacamatan, nu kabagi deui kana 309 désa jeung kalurahan. Pusat pamaréntahannana Kabupaten Karawang aya di Kacamatan Karawangnyaeta di Jalan Jend. Ahmad Yani by pass Karawang.

Poténsi ékonomi[édit | sunting sumber]

Industri[édit | sunting sumber]

Karawang mangrupakeun salasahiji kawasan industri di beulah wétan Jakarta, diantarana:

  • Kawasan International Industry City KIIC anu ngawengku sababaraha pamarentahan desa nyaeta Desa Wadas, Desa Sukaluyu, Desa Puseurjaya.
  • Kawasan Surya Cipta di beulah kiduleun Karawang
  • Kawasan Industri Kujang Cikampek KIKC beulah wetan Karawang.

Tatanén[édit | sunting sumber]

Karawang kasohor minangka salasahiji leuitna paré Jawa Kulon.


Transportasi[édit | sunting sumber]

Ibukota kabupatén Karawang aya di di jalur pantura. Kabupatén ieu diliwatan ku jalan tol Jakarta-Cikampék sarta Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang). Cikampék mangrupakeun kota kacamatan nu aya di beulah wetan Kabupatén Karawang. Di Cikampék aya stasion karéta api, nu mangrupakeun tempat papanggihna dua jalur utama ti Bandung jeung ti Cirebon nuju ka Jakarta.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Kabupatén Karawang neundeun loba catatan sajarah. Rengasdengklok mangrupakeun tempat dimana Soekarno-Hatta dibawa ku para pamuda Indonesia samemeh Proklamasi Kamardekaan Indonesia tanggal 16 Agustus 1945 jang ngarancang naskah proklamasi. Rengasdengklok mangrupakeun daerah anu ngamimitian ngibarkeun bendera merah putih. Kota Karawang oge jadi inspirasi sastrawan Chairil Anwar nulis karya Antara Karawang-Bekasi. Karawang ngadeg kaping 14 Séptémber 1633.


 t·s·é 

Kabupatén Karawang, Jawa Barat

Lambang Karawang.jpg

Kacamatan: Banyusari | Batujaya | Ciampél | Cibuaya | Cikampék | Cilamaya Kulon | Cilamaya Wétan | Cilebar | Jatisari | Jayakerta | Karawang Barat | Karawang Timur | Klari | Kotabaru | Kutawaluya | Lemahabang | Majalaya | Pakisjaya | Pangkalan | Pedes | Purwasari | Rawamerta | Rengasdengklok | Talagasari | Tegalwaru | Telukjambé Barat | Telukjambé Timur | Tempuran | Tirtajaya | Tirtamulya