Kabupatén Kebumén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Kebumén
80px

Lambang Kabupatén Kebumén
Locator kabupaten kebumen.png

Peta lokasi Kabupatén Kebumén
Motto -
Propinsi Jawa Tengah
Ibukota Kebumén
Lega Wilayah 1.281,115 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.212.809 (2005)
947 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
26
449/11
Dasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal -
Bupati Dra. Rustriningsih, M.Si.
Kode area telepon 0287
DAU Rp. 362.789.000.000

Situs web resmi: http://www.kebumen.go.id

Kabupatén Kebumén nyaéta salasahiji kabupatén di Propinsi Jawa Tengah. Ibukotana Kebumén. Kabupatén ieu wawatesan jeung Kabupatén Banjarnegara di beulah kalér, Kabupatén Wonosobo jeung Kabupatén Purworejo beulah wétan, Samudra Hindia di beulah kidul, sarta Kabupatén Banyumas jeung Kabupatén Cilacap di beulah kuloneunnana.

Géografi[édit | sunting sumber]

Sacara géografis Kabupatén Kebumén aya dina 7°27' - 7°50' Lintang Kidul jeung 109°22' - 109°50' Bujur Wétan. Beulah kidulna mangrupakeun dataran handap, sedengkeun beulah kalérna mangrupakeun pagununga, nu mangrupakeun bagéan tina Pagunungan Serayu. Di beulah kidul wewengkon Gombong, aya pagunungan kapur nu ngujur nepi ka basisir kidul. Di daérah ieu aya sababaraha guha nu aya stalaktit jeung stalagmit-an.

Lega wewengkon jeung pamakéannana[édit | sunting sumber]

Kabupatén Kebumen legana 128.111,50 ha atawa 1.281,11 km² numana sababaraha wewengkonna mangrupakeun basisir jeung pagunungan, tapi kalolobaannana mangrupakeun dataran handap. Kacatet 39.745,00 ha atawa kurang leuwih 31,02% minangka lahan sawah jeung 88,366.50 ha atawa 68.98% minangka lahan garing. Kalolobaan lahan sawahna kaaliran ku irigasi téhnis tur ampir satengahna (46,29%) bisa dipelakan dua kali sataun, sabagéan deui mangrupa sawah tadah hujan (33,45%) tur di sababaraha tempat bisa dipelakan dua kali sataun, sarta 20,26% lahan sawah irigasina satengah téhnis tur basajan. Lahan garing nu digunakeun keur wangunan legana 36.399,00 ha (41,19%), tegalan/kebon legana 28.988,00 ha (32,80%) sarta leuweung nagara legana 16.861,00 ha (19,08%) tur sésana digunakeun keur tegal pangangonan, tambak, balong, kakayon, sarta lahan nu sawatara waktu mah teu diusahakeun sarta lahan-lahan lianna.

Babagéan administratif[édit | sunting sumber]

Kabupaten Kebumén ngawengku 26 kacamatan, nu kabagi deui jadi 449 désa jeung 11 kalurahan. Jumlah Rukun Warga (RW) lobana 1.877, sarta Rukun Tatangga (RT) lobana 6.755. Puseur pameréntahan aya di Kacamatan Kebumén.

Jumlah Wewengkon Administratif di Kabupatén Kebumén taun 2003-2005
Uraian 2003 2004 2005
Jumlah kacamatan 26 26 26
Jumlah désa 449 449 449
Jumlah kalurahan 11 11 11
Jumlah RW 1.917 1.877 1.877
Jumlah RT 6.850 6.755 6.755

Dina taun 2005 di Kabupatén Kebumén kacatet jumlah Pagawé Nagri Sipil (PNS) Otonom lobana 13.013 urang sarta PNS Instansi Vértikal lobana 1.414 urang sahingga jumlah PNS sakabéhna lobana 14.427 urang. Tina jumlah éta 61,39%-na nyaéta PNS lalaki, sarta PNS awéwéna 38,61%. Lian ti Kebumén, kota-kota kacamatan lianna nu cukup signifikan nyaéta Gombong, Karanganyar, Kutowinangun, Ayah, jeung Sempor.

Ngaran-ngaran Tumenggung/Adipati/Bupati nu Kungsi Mingpin Kebumén
No. Nama Tahun Ngaran Daérah
1 Panembahan Bodronolo 1642-1657 Panjer
2 Hastrosuto 1657-1677 Panjer
3 Kalapaking I 1677-1710 Panjer
4 KRT.Kalapaking II 1710-1751 Panjer
5 KRT.Kalapaking III 1751-1790 Panjer
6 KRT.Kalapaking IV 1790-1833 Panjer
7 KRT. Arungbinang IV 1833-1861 Panjer
8 KRT. Arungbinang IV 1861-1890 Kebumén
9 KRT. Arungbinang IV 1890-1908 Kebumén
10 KRT. Arungbinang IV 1908-1934 Kebumén
11 KRT. Arungbinang IV 1934-1942 Kebumén
12 R. Prawotosoedibyo S. 1942-1945 Kebumén
13 KRT. Said Prawirosastro 1945-1947 Kebumén
14 RM. Soedjono 1947-1948 Kebumén
15 R.M. Istikno Sosrobusono 1948-1951 Kebumén
16 R.M. Slamet Projorahardjo 1951-1956 Kebumén
17 R. Projosudarto 1956-1961 Kebumén
18 R. Sudarmo Sumohardjo 1961-1963 Kebumén
19 R.M. Suharjo Notoprojo 1963-1964 Kebumén
20 DRS. R. Soetarjo Kolopaking 1964-1966 Kebumén
21 R. Suyitno 1966-1968 Kebumén
22 Mashud Mertosugondo 1968-1974 Kebumén
23 R. Soepeno Suryodiprojo 1974-1979 Kebumén
24 DRS. H. Dadiyono Yudoprayitno 1979-1984 Kebumén
25 DRS. Iswarto 1984-1985 Kebumén
26 H. M.C. Tohir 1985-1990 Kebumén
27 H.M. Amin Soedibyo 1990-1995 Kebumén
28 H.M. Amin Soedibyo 1995-2000 Kebumén
29 Dra. Rustriningih, M.Si. 2000-2005 Kebumén
30 DRA. Rustriningsih, M.Si. 2005-........ Kebumén

Transportasi[édit | sunting sumber]

Kebumén aya di jalur lintas kidul Pulo Jawa. Angkutan umum antarkota dilayanan ku beus jeung karéta api. Stasioasion panggedéna. Lian ti éta aya ogé sababaraha stasion leutik saperti Prembun, Karanganyar, Soka, Kutowinangun, jeung Gombong. Di antara karéta api nu ngaliwatan Kebumén nyaéta Senja Utama jeung Fajar Utama (Jakarta-Yogyakarta), Argo Wilis (Bandung-Surabaya), Bima (Jakarta-Surabaya), Logawa (Purwokerto-Surabaya-Jember), jeung Kutojaya (Kutoarjo-Jakarta).

Rupa-rupa[édit | sunting sumber]

  • Kadaharan has Kebumén diantarana: nasi penggel, lanthing, satée ambal, kethek, lenthis, thepleng pejet, jipang kacang, jeung salé cau.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

 t·s·é 
Kabupatén jeung Kotamadya di Propinsi Jawa Tengah
Lambang Propinsi Jawa Tengah

Kabupaten: Banjarnegara | Banyumas | Batang | Blora | Boyolali | Brebes | Cilacap | Demak | Grobogan | Jepara | Karanganyar | Kebumén | Kendal | Klatén | Kudus | Magelang | Pati | Pekalongan | Pemalang | Purbalingga | Purworejo | Rembang | Semarang | Sragén | Sukoharjo | Tegal | Temanggung | Wonogiri | Wonosobo

Kota (kotamadya): Magelang | Pekalongan | Salatiga | Semarang | Surakarta | Tegal

Baca ogé daptar kabupatén jeung kotamadya di Indonésia


 

Kabupatén Kebumén, Jawa Tengah

Kecamatan: Adimulyo | Alian | Ambal | Ayah | Bonorowo | Buayan | Bulupesantrén | Gombong | Karanganyar | Karanggayam | Karangsambung | Kebumén | Klirong | Kutowinangun | Kuwarasan | Mirit | Padureso | Pejagoan | Petanahan | Poncowarno | Prembun | Puring | Rowokele | Sadang | Sempor | Sruweng