Kabupatén Kendal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonesia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Kabupatén Kendal

Lambang Kabupatén Kendal
Locator kabupaten kendal.png

Peta lokasi Kabupatén Kendal
Motto -
Propinsi Jawa Tengah
Ibukota Kendal
Lega Wilayah 1.002,27 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
980.000 (2003)
978 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
19
-
Dasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal -
Bupati H. Hendy Boedoro, SH, M.Si.
Kode area telepon 0294
DAU Rp. 286.808.000.000

Situs web resmi: http://www.kabupaten-kendal.go.id

Kabupatén Kendal nyaéta salasahiji kabupatén di Propinsi Jawa Tengah. Ibukotana Kendal. Kabupatén ieu wawatesan jeung Laut Jawa di beulah kalér, Kota Semarang jeung Kabupatén Semarang di beulah wétan, Kabupatén Temanggung di beulah kidul, sarta Kabupatén Batang di beulah kuloneunnana.

Géografi[édit | sunting sumber]

Beulah kalér Kabupatén Kendal mangrupakeun dataran handap, sedengkeun beulah kidulna mangrupa pasir jeung pagunungan, minangka bagéan tina Dataran Luhur Diéng (di ujung kulon kidul) jeung Gunung Ungaran (di ujung tenggara). Wewengkon pagunungan loba dipaké keur pakebonan téh.

Babagéan administratif[édit | sunting sumber]

Kabupatén Kendal ngawengku 19 kacamatan, nu kabagi deui jadi sababaraha désa jeung kalurahan. Puseur pamaréntahanana aya di Kacamatan Kendal.

Lian ti Kendal, kota-kota kacamatan liana nu cukup signifikan nyaéta Kaliwungu katut Weléri.

Kaliwungu (Basis Kaagamaan)Kota ieu tara pernah sepi tina kahirupan Islam. Loba pasantrén kalayan santri nu jul jol ti sababaraha dayeuh di sakuliah nagri. Dayeuh ieu téh has pisan ku lobana jalma nu maké pakéan muslim, kalayan sarung jeung panutup sirah (kopéah atawa kudung) bari jeung nananggeuy atawa nyepengan Al Qur'an. Lian ti éta, ayat-ayat suci Al Qur'an mindeng kapireng sapanjang poé di ampir unggal juru dayeuh.

Weléri (Basis Perdagangan) Kota pangkulona di ieu kabupatén mémang tara kungsi sepi tina perdagangan.Ieu dayeuh téh jadi transit jeung tujuan para sodagar ti sakuliah wewengkon di kabupatén, malahan mah ti sakuliah wewengkon di Indonésia. Kalayan ayana fasilitas transportasi (2 terminal katut 1 stasion KA) jeung fasilitas komunikasi nu leuwih lengkep tibatan kacamatan liana, Weléri tumuwuh jadi hiji dayeuh nu ramé jeung gampang diaksés. Lian ti éta, sacara sosial, aya para padagang ti Klatén-Solo nu ngawangun hiji pakampungan husus (Kampung Solo)

Pariwisata[édit | sunting sumber]

Salasahiji obyék wisata nu kasohor di Kabupatén Kendal nyaéta Curug Séwu, curug tilu tingkat nu luhurna 80 méter, aya di Kacamatan Patéan (wawatesan jeung Kabupatén Temanggung).

 t·s·é 
Kabupatén jeung Kotamadya di Propinsi Jawa Tengah
Lambang Propinsi Jawa Tengah

Kabupaten: Banjarnegara | Banyumas | Batang | Blora | Boyolali | Brebes | Cilacap | Demak | Grobogan | Jepara | Karanganyar | Kebumén | Kendal | Klatén | Kudus | Magelang | Pati | Pekalongan | Pemalang | Purbalingga | Purworejo | Rembang | Semarang | Sragén | Sukoharjo | Tegal | Temanggung | Wonogiri | Wonosobo

Kota (kotamadya): Magelang | Pekalongan | Salatiga | Semarang | Surakarta | Tegal

Baca ogé daptar kabupatén jeung kotamadya di Indonésia


 

Kabupatén Kendal, Jawa Tengah

Kacamatan: Boja | Brangsong | Cepiring | Gemuh | Kaliwungu | Kangkung | Kendal | Limbangan | Ngampél | Pagerruyung | Patéan | Patebon | Pegandon | Plantungan | Ringinarum | Rowosari | Singorojo | Sukorejo | Weléri