Kabupatén Majalengka

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Majalengka
Lambang Majalengka.jpg

Lambang Kabupatén Majalengka
Locator kabupaten majalengka.png

Peta lokasi Kabupatén Majalengka
Motto -
Propinsi Jawa Barat
Ibukota Majalengka
Lega Wilayah 1.204,24 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.185.000 (2003)
984 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
24
318 désa, 13 kalurahan
Dasar hukum -
Tanggal -
Bupati Hj. Tutty Hayati Anwar, S.H, M.Si
Kode area telepon 0233
DAU Rp. 508,345.87(dlm juta rupiah)

Situs web resmi: http://www.majalengkakab.go.id

Kabupatén Majalengka nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana nyaéta Majalengka. Ieu kabupaten diwatesan ku Kabupatén Indramayu di beulah kalér, Kabupatén Cirebon jeung Kabupatén Kuningan di beulah wétan, Kabupatén Ciamis jeung Kabupatén Tasikmalaya di beulah kidul, jeung Kabupatén Sumedang di beulah kuloneunana.

Kabupatén Majalengka diwengku ku 23 kacamatan, nu kabagi deui kana sababaraha désa jeung kalurahan. Pusat pamaréntahan di Kacamatan Majalengka. Kantor Bupati aya di alun-alun Majalengka deukeuteun Masjid Agung Al Imam.

Bupati-bupati di Majalengka[édit | sunting sumber]

Ngaran-ngaran Bupati Majalengka:

  1. RT. Dendranegara 1819 - 1848
  2. RAA. Kartadiningrat 1848 - 1857
  3. RAA. Bahudenda 1857 - 1863
  4. RAA. Supradningrat 1863 - 1883
  5. RAA. Supriadipraja 1883 - 1885
  6. RMA. Supraadiningrat 1885 - 1902
  7. RA. Sastrabahu 1902 - 1922
  8. RMA. Suriatanudibrata 1922 - 1944
  9. RA. Umar Said 1944 - 1945
  10. R. Enoch 1945 - 1947
  11. R.H. Hamid 1947 - 1948
  12. R. Sulaeman Nata Amijaya 1948 - 1949
  13. M. Chavil 1949
  14. RM. Nuratmadibrata 1949 - 1957
  15. H. Aziz Halim 1957 - 1960
  16. H. RA. Sutisna 1960 - 1966
  17. R. Saleh Sediana 1966 - 1978
  18. H. Moch. S. Paindra 1978 - 1983
  19. H. RE. Djaelani, SH. 1983 - 1988
  20. Drs. H. Moch. Djufri Pringadi 1988 - 1993
  21. Drs. H. Adam Hidayat, SH., M.Si 1993 - 1998
  22. Hj. Tutty Hayati Anwar, SH., M.Si 1998 - kiwari

Topografi[édit | sunting sumber]

Beulah kalér wilayah kabupatén ieu mangrupakeun dataran handap, sedengkeun beulah kidulna mangrupakeun pagunungan. Gunung Ciremay (3.076 m) aya di beulah wetan, nyaeta dina wates jeung Kabupatén Kuningan.

Transportasi[édit | sunting sumber]

Dina taun 2010 direncanakeun yén Bandara Internasional Majalengka baris mimiti diwangun, sanajan tepi ka kiwari tacan katempo aya polah ti pamaréntah dina raraga mitembeyan pangwangunan bandara nu geus lila dianti-anti ku sakumna warga, pangpangna nu pituin urang Majalengka, éta téh.

Majalengka diliwatan ku jalan propinsi (jalur Cirebon-Sumedang-Bandung). Jaman baheula kabupatén ieu diliwatan ku jalur karéta api Cirebon-Palimanan-Kadipatén, tapi kiwari ieu jalur geus teu difungsikeun deui.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]