Kabupatén Sérang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti Kabupatén Serang)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kabupatén Serang
logo serang.gif

Lambang Kabupatén Serang
Lokasi_serang.jpg

Peta lokasi Kabupatén Serang
Motto Sepi ing Pamrih Rame ing Gawe

(Jawa: Sumanget Ngabakti Tanpa Miharep Pamrih)

Propinsi Banten
Ibukota Baros
Lega Wilayah 1.734,095 km²
Kordinat
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.669.119
jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
20

Dasar hukum
Tanggal 2001
Bupati Drs. H. Taufik Nuriman
Kode area telepon 0254
DAU

Situs web resmi: http://www.serang.go.id

Kabupatén Sérang mangrupakeun salasahiji kabupatén di Propinsi Banten. Ibukotana Baros. Kabupatén ieu aya di tungtung kulon kaler Pulo Jawa, wawatesan jeung Sagara Jawa, sarta Kota Sérang di beh kaler, Kabupatén Tangerang di wetan, Kabupatén Lebak di kidul, jeung Kota Cilegon di kulon.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Banten Heubeul nu aya di Teluk Banten baheulana mangrupakeun puseur Kasultanan Banten. Wewengkon ieu mangrupakeun tempat badaratna kapal-kapal Walanda mendarat untuk pertama kalinya di Indonesia.

Géografi[édit | sunting sumber]

Sabagean gede wewengkon Kabupaten Serang mangrupakeun dataran handap, kajaba di wates jeung Kabupatén Pandeglang aya rangkaian pagunungan, nu punclutna Gunung Karang (1.778 m).

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Kabupaten Serang ngawengku 26 kacamatan, nu dibagi deui kana sababaraha desa jeung kalurahan. Puseur pamarentahannana aya di Kacamatan Baros, nu ayana 20 km ti basisir Teluk Banten.

Tanggal 17 Agustus 2007 Kabupaten Serang dimekarkeun jadi Kota Serang jeung Kabupaten Serang. Kacamatan nu kawengku ku Kota Serang nyaeta Kacamatan Kota Serang, Kacamatan Cipocok Jaya, Kacamatan Walantaka, Kacamatan Kasemen, Kacamatan Taktakan, jeung Kacamatan Curug

Transportasi[édit | sunting sumber]

Serang diliwatan ku jalan Nagara lintas Jakarta-Merak, sarta diliwatan ku jalur kareta api lintas Jakarta-Merak. Posisi kabupaten ieu kacida strategisna, sabab aya di jalur utama nu ngahubungkeun lintas Jawa-Sumatera. Palabuan Merak mangrupakeun titik panyabrangan antara pulo Jawa jeung Sumatra.

Pangeusi[édit | sunting sumber]

Jumlah pangeusi Kabupaten Serang kaasup Kota Serang 1.786.000 (2003), sabagean gede dumuk di beh kaler. Basa nu dipake nyaeta Basa Sunda nu dipake di beh kidul, sarta Basa Jawa Dialek Banten, atawa katelah Basa Jawa Sérang nu kalolobaannana dipake di wewengkon basisir kaler.


 
Banten

Kabupatén: Lebak | Pandéglang | Sérang | Tangerang
Kota: Cilegon | Sérang | Tangerang

Tempo ogé: Daptar kabupatén jeung kota di Indonésia


 

Kabupatén Sérang, Banten

Kacamatan: Anyar | Baros | Binuang | Bojonegara | Carénang | Cikandé | Cikeusal | Cinangka | Ciomas | Ciruas | Jawilan | Kibin | Kopo | Kragilan | Kramatwatu | Mancak | Pabuaran | Padarincang | Pamarayan | Petir | Pontang | Puloampél | Tanara | Tirtayasa | Tunjung Téja | Waringinkurung