Kacapi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kacapi mangrupakeun waditra musik Sunda anu dipaké minangka pakakas musik utama dina Tembang Sunda atawa Mamaos Cianjuran sarta kacapi suling.

Kecap kacapi dina basa Sunda ogé ngarujuk kana tangkal sentul, anu dipercaya kaina dipaké pikeun nyieun pakakas musik kacapi.

Wangun[édit | sunting sumber]

Wincikan unsur nada dina hiji Kacapi Parahu

Nurutkeun wangun fisikna, aya dua rupa kacapi:

  1. Kacapi Parahu atawa Kacapi Gelung ; jeung
  2. Kacapi Siter

Kacapi Parahu nyaéta hiji kotak résonansi anu bagian handapna henteu ditutup supaya jadi tempat kaluarna sora. Sisi-sisi wanda kacapi ieu dijieun sahingga mirupa parahu. Di mangsa katukang, kacapi ieu dijieun langsung tina kai ku cara dipahat.

Kacapi siter mangrupakeun kotak résonansi kalayan widang rata anu sajajar. Sarupa jeung kacapi parahu, liangna ditempatkeun dina bagian handap. Sisi bagian luhur sarta handapna ngawangun trapésium.

Pikeun dua rupa kacapi ieu, unggal talina ditalikeun kana hiji sekrup leutik dina sisi katuhu beulah luhur éta kotak. Kacapi-kacapi ieu bisa dipanteng dina sistem: pélog, sorog/madénda, atawa saléndro.

Ayeuna, kotak résonansi kacapi dijieun ku cara ngelém sisi-sis genep widang papan.

Details of pawn-bridges of a Kacapi Parahu

Kaguna[édit | sunting sumber]

Kacapi indung jeung kacapi rincik

Nurutkeun fungsina dina marengan juru tembang, kacapi digunakeun minangka:

  1. Kacapi indung; jeung
  2. Kacapi Anak atawa Kacapi Rincik

Kacapi indung ngaluluguan musik ku cara méré intro, bridges, sarta interlude, ogé nangtukeun témpo. Pikeun tujuan ieu, dipaké hiji kacapi badag kalayan 18 atawa 20 tali.

   Déngékeun jentréngan tina hiji kacapi indung. 

Kacapi Rincik ngabeungharan jentréngan ku cara ngeusian rohang antar nada ku frékuénsi-frékuénsi luhur, hususna dina lagu-lagu anu boga métrum tetep kawas dina kacapi suling atawa Sekar Panambih. Pikeun tujuan ieu, dipaké hiji kacapi anu leuwih leutik kalayan tali anu jumlahna nepi ka 15.

   Déngékeun jentréngan tina hiji kacapi indung jeung hiji kacapi rincik. 


Nulis.jpg