Kakaisaran Akéméniyah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kakaisaran Akéméniyah
Kakaisaran

 

 

 

+ 550 SM–336 SM

Standar Cyrus nu Ageung

Kakaisaran Akéméniyah nalika kira-kira taun 500 SM saméméh kakawasaan maksimumna dina Darius I (tanpa panarajangan Panjab Kulon).
Ibu kota Pasargadae, Ecbatana, Persepolis, Susa, Babylon
Basa Basa Pérsia Kuna (resmi jeung basa asli)
Basa Aramaik Luhur(lingua franca)[1]
Elamite
Akkadian[2]
Agama Zoroastrianisme
Pamaréntahan Monarki
Raja
 - 559–529 SM (kahiji) Cyrus nu Ageung
 - 336–330 SM (pangahirna) Darius III
Jaman Kuna
 - Ngadeg 550 SM (Cyrus nu ageung Great ngéléhan Astages ti Média)
 - Mimiti pawangunan Pérsepolis 515 SM
 - Panarajangan Mesir ku Cambyses II 525 SM
 - Perang Yunani-Pérsia 498–448 SM
 - Conquered during Wars of Alexander the Great 336 SM (Aleksander nu Ageung ngawasaan Pérsia)
 - Darius III ditelasan ku Bessus 330 SM
Mata uang Daric jeung Siglos
Ayeuna bagian ti

Kakaisaran Akéméniyah (Basa Pérsia Kuna: Parsa) (+ 550–330 SM), kadang kawanoh salaku Kakaisaran Pérsia Kahiji, nyaéta hiji kakaisaran di Asia Kidul-Kulon, ngadeg dina abad ka-6 SM ku Cyrus nu Ageung anu ngéléhkeun konféderasi Média. Kakaisaran ieu ngalega nepi ka ahirna ngawasaan sabagian gedé dina dunya baheula nu mana kira-kira dina taun 500 SM ngalintang ti Lebak Indus di wétan, nepi ka Thracia jeung Makédon dina wates kalér-wétan Yunani.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Josef Wiesehöfer, Ancient Persia, (I.B. Tauris Ltd, 2007), 119.
  2. Harald Kittel, Juliane House, Brigitte Schultze (2007). Traduction: encyclopédie internationale de la recherche sur la traduction, 1194–5, Walter de Gruyter.
  3. Security and Territoriality in the Persian Gulf: A Maritime Political Geography by Pirouz Mojtahed-Zadeh, page 119
  • Briant, Pierre "Alexander". Encyclopaedia Iranica vol. 3. Routledge & Kegan Paul. 
  • A. Sh. Shahbazi "ARIARAMNEIA". vol. 2. Encyclopaedia Iranica (Routledge & Kegan Paul). 
  • Schmitt, Rüdiger "Achaemenid dynasty". Encyclopaedia Iranica vol. 3. Routledge & Kegan Paul. 
  • Schlerath, Bernfried (1973). Die Indogermanen, Inst. f. Vergl. Sprachwiss..
  • Tavernier, Jan (2007). Iranica in the Achaemenid Period (ca. 550-330 B.C.): Linguistic Study of Old Iranian Proper Names and Loanwords, Attested in Non-Iranian Texts, Peeters Publishers.
  • Stronach, David "Darius at Pasargadae: A Neglected Source for the History of Early Persia," Topoi
  • Stronach, David "Anshan and Parsa: Early Achaemenid History, Art and Architecture on the Iranian Plateau". In: John Curtis, ed., Mesopotamia and Iran in the Persian Period: Conquest and Imperialism 539–331, 35–53. London: British Museum Press 1997.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Citakan:Median and Achaemenid kings Citakan:Iran topics Citakan:Empires


Hourglass drawing.svg