Kakaisaran Romawi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kakaisaran Romawi
Senatus PopulusQue Romanus (SPQR)
"Sénat jeung Rahayat Roma" [nb 1]
Kakaisaran

27 SM–476/1453 M
 

Vexillum kalawan aquila sarta inisial kanagaraan Romawi

Kakawasaan maksimum Kakaisaran Romawi dina 117 M.[1]
Ibu kota Roma nyaéta ibu kota pulitis nepi ka 286 M
Aya sababaraha puseur pulitis nalika Katétraan samentawis Roma tetep jadi ibu kota nominal, budaya, jeung idéologis.
Konstantin ngadegkeun sarta ngawangun ulang kota Konstantinopel salaku ibu kota kakaisaran nu anyar dina 330.[2]
Mediolanum (Milan) mangrupa batur gawéna nalika babagian Wétan/Kulon ningkat remenna. Pangadilan kakaisaran kulon teras dipindahkeun ka Ravenna.
Basa Latin, Yunani
Pamaréntahan Otokrasi
Kaisar
 - 27 SM – 14 M Augustus
 - 378–395 Theodosius I
 - 475–476 / 1449–1453 Romulus Augustus / Konstantin XI
Badan législatif Sénat Romawi
Jaman Kuna klasik
 - Patempuran Actium 2 Séptémber 31 SM
 - Octavia nyatakeun Augustus 27 SM
 - Diocletian misahkeun adminstrasi kakaisaran antawsi Wétan jeung Kulon 285
 - Konstantin nu Ageung ngadegkeun Konstantinopel salaku ibu kota kakaisaran nu anyar 330
 - Pupusna Theodosius nu Ageung, diteraskeun ku dibagina kakaisaran kana wétan jeung kulon 395
 - Turunna Kaisar Kulon Romulus Augustus/Labuhna Konstantinopel * 476/1453 M
Aréa
 - 25 SM[3][4] 2.750.000 km2 (1.061.781 mil pasagi)
 - 50[3] 4.200.000 km2 (1.621.629 mil pasagi)
 - 117[3] 6.500.000 km2 (2.509.664 mil pasagi)
 - 390 [3] 4.400.000 km2 (1.698.849 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan 25 SM[3][4] 56.800.000 
     Kapadetan 20,7 /km2  (53,5 /mil pasagi)
 - Perkiraan  117[3] 88.000.000 
     Kapadetan 13,5 /km2  (35,1 /sq mi)
Mata uang (a) 27 SM – 212 M: 1 emas aureus (1/40 lb. emas, dirobah ka 1/50 lb. dina 212) = 25 pérak denarii = 100 perunggu sesterces = 400 tambaga asses.
(b) 294–312: 1 emas aureus solidus (1/60 lb. emas) = 10 pérak argentei = 40 perunggu folles = 1.000 logam nu diturunkeun denarii
(c) 312 ka hareup: 1 emas solidus (1/72 lb.) = 24 pérak siliquae = 180 perunggu folles
Ayeuna bagian ti Tingali artikel
* Kajadia-kajadian ieu nandaan ahirna Kakaisaran Romawi Kulon (286–476)[5] jeung Kakaisaran Romawi Wétan (330–1453).

Kakaisaran Romawi (Latin: Imperium Romanum) nyaéta jaman pasca-Républik ti peradaban Romawi kuna, dicirian ku wangun pamaréntahan otokrasi sarta kakawasaan wewengkon nu lega di Éropa jeung sadeukeuteun Méditérania.[6]

Dina ahir abad ka-3 Maséhi, Diocletian ngadegkeun sarta mraktékkeun babagian kakawasaan antawis 4 kaisar (kawanoh salaku katétraan) sangkan leuwih alus ngamankeun wewengkonna nu lega, ngahirkeun Krisis Abad KAtilu. Nalika dékade sanggeusna, Kakaisaran remen dibagi kana poros Wétan/Kulon. Sanggeus pupusna Theodosius I dina 395, kakaisaran dibagi pikeun nu pangahirna.[7]

Kakaisaran Romawi Kulon ngahir dina 476 basa Romulus Augustus dipaksa turn tahta pikeun raja perang Jérmanik, Odoacer.[8] Romawi Wétan atanapi Kakaisaran Bizantium ngahir dina 1453 nalika pupusna Konstantin XI sarta labuhna Konstantinopel ka Mehmed II, pamingpin Turki Ottoman.[9]

Kiwari[édit | sunting sumber]

Wewengkon Kakaisaran Romawi ayeuna mangrupa bagian ti nagara:

Catean jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Since classical and modern concepts of state do not coincide, other possibilities include Res publica Romana, Imperium Romanum or Romanorum (also in Greek: Βασιλείᾱ τῶν Ῥωμαίων – Basileíā tôn Rhōmaíōn – ["Dominion (Literally 'kingdom') of the Romans"]) and Romania. Res publica, as a term denoting the Roman "commonwealth" in general, can refer to both the Republican and the Imperial era, while Imperium Romanum (or, sometimes, Romanorum) is used to refer to the territorial extent of Roman authority. Populus Romanus, "the Roman people", is often used for the Roman state dealing with other nations. The term Romania, initially a colloquial term for the empire's territory as well as the collectivity of its inhabitants, appears in Greek and Latin sources from the fourth century onward and was eventually carried over to the Byzantine Empire. (See Wolff, R.L. "Romania: The Latin Empire of Constantinople". In: Speculum, 23 (1948), pp. 1–34 (pp. 2–3).)
  1. Bennett, J. Trajan: Optimus Princeps. 1997. Fig. 1
  2. Konstantin I (306–337 M) ku Hans A. Pohlsander. De Imperatoribus Romanis. Written 2004-1-8. Retrieved 2007-3-20.
  3. a b c d Taagepera, Rein (1979). "Size and Duration of Empires: Growth-Decline Curves, 600 B.C. to 600 A.D.". Social Science History 3 (3/4).
  4. John D. Durand, Historical Estimates of World Population: An Evaluation, 1977, pp. 253–296.
  5. "Roman Empire – Britannica Online Encyclopedia". www.britannica.com. Diakses pada 9 Juli 2008. 
  6. "Roman Empire", Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2008
  7. Chester G. Starr, A History of the Ancient World, Second Edition. Oxford University Press, 1974. pp. 670–678.
  8. Isaac Asimov. Asimov's Chronology of the World. Harper Collins, 1989. p. 110.
  9. Asimov, p. 198.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Kakaisaran Romawi ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Ancient Rome topics Citakan:Roman history by territory Citakan:Territories with limited Roman Empire occupation & presence Citakan:Ancient Greek and Roman Wars Citakan:Empires Citakan:Former monarchies Italian peninsula


Hourglass drawing.svg