Kakaisaran Rusia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kakaisaran Rusia
Россійская Имперія (Basa Rusia Pra-réformasi)
Российская Империя (ru-Kiril)
Rossiyskaya Imperiya (alih aksr)
Kakaisaran

1721–1917
Bandéra Lambang
Motto
Съ нами Богъ! (Basa Rusia Pra-réformasi)
"Gusti nyarengan urang!"
Lagu kabangsaan
Euweuh
Lagu kabangsaan kakaisaran
Боже, Царя храни!
(1833)
Peta Kakaisaran Rusia[n 1]

Héjo kolot nunjunggkeun kakawasaan maksimum Kakaisaran Rusia. Héjo ngora némbongkeun pangaruh.

Ibu kota St. Petersburg
(1721–1728)
Moskwa
(1728–1730)
St. Petersburg
(1730–1918; from 1914 Petrograd)
Basa Basa resmi: Basa Rusia
Basa wewengkon nu diakuan:
Basa Finlandia, Swédia, Polandia, Jérman, Romania
Basa kadua:
Basa Perancis
Agama Agama resmi:
Ortodoks Rusia
Agama minoritas:
Yahudi, Katolik Roma, Protéstan, Kapercayaan kuna, Islam, Budha, Paganisme
Pamaréntahan Monarki absolut ku kabeneran ilahi
Kaisar
 - 1721–1725 Peter I (munggaran)
 - 1894–1917 Nicholas II (pangahirna)
Pupuhu Déwan Para Mentri
 - 1905–1906 Sergei Witte (munggaran)
 - 1917 Nikolai Golitsyn (pangahirna)
Badan législatif Sénat Pamaréntahan
 - Majelis luhur Déwan Nagara
 - Majelis handap Duma Nagara
Sajarah
 - Peter I mangku tahta 7 Méi [O.S. 27 April¹] 1682
 - Kakaisaran dinyatakeun 22 Oktober [O.S. 11 Oktober] 1721 1721
 - révolusi Désémber 26 Désémber [O.S. 14 Désémber] 1825
 - Panghupusan féodalisme 3 Maret [O.S. 19 Pébruari] 1861
 - Révolusi 1905 Januari–Désémber 1905
 - Konstitusi 23 April [O.S. 6 Méi] 1906
 - Révolusi Pébruari 15 Maret [O.S. 2 Maret] 1917 1917
 - Révolusi Oktober 7 Nopémber [O.S. 25 Oktober] 1917
Aréa
 - 1866 23.700.000 km2 (9.150.621 mil pasagi)
 - 1916 21.799.825 km2 (8.416.959 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan  1897 125.640.021 
Mata uang Ruble
Diheulaan ku
Dilanjut ku
Katsaran Rusia
Républik Rusia
Ober Ost
Préféktur Karafuto
Departemén Alaska
Kaukasus Kalér
Ayeuna bagian ti Bandéra Rusia Rusia

Bandéra Arménia Arménia
Bandéra Azerbaijan Azerbaijan
Bandéra Bélarus Bélarus
Bandéra Cina Cina
Bandéra Éstonia Éstonia
Bandéra Finlandia Finlandia
Bandéra Géorgia Géorgia
Bandéra Iran Iran
Bandéra Kazakhstan Kazakhstan
Bandéra Kirgizstan Kirgizstan
Bandéra Latvia Latvia
Bandéra Lituania Lituania
Bandéra Moldova Moldova
Bandéra Polandia Polandia
Bandéra Tajikistan Tajikistan
Bandéra Turki Turki
Bandéra Turkménistan Turkménistan
Bandéra Ukraina Ukraina
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat
Bandéra Uzbékistan Uzbékistan
Bandéra Mongolia Mongolia

1: Rusia ngalajengkeun pamakéan kalénder Julian nepi ka sanggeus labuhna kakaisaran; tingali Pananggalan Gaya Lami jeung Gaya Anyar.

Kakaisaran Rusia (Ortografi Basa Rusia Pra-réformasi: Россійская Имперія, Basa Rusia Modérn: Российская Империя, alih aksara: Rossiyskaya Imperiya) nyaéta hiji nagara nu aya ti 1721 nepi ka Révolusi Rusia 1917. Nagara ieu nyaéta panerus ti Katsaran Rusia sarta nu ngaheulaan Républik Rusia, nu mana diteruskeun ku Uni Soviét. Nagara ieu mangrupa kakaisaran gedé dina sajarah dunya. Dina hiji waktu dina 1866, wewengkonna ngalintang ti Éropa Wétan terus ka Asia nepi ka Amérika Kalér.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Sanggeus 1866, Alaska dijual ka Amérika Sarikat sarta Sakhalin kidul direbut Jepang, tapi Batum, Kars, Pamir, jeung wewengkon Transkaspia (Turkménistan) dipibanda.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Catetan suku
Pustaka
  • Bonnell, Victoria E., Ann Cooper, Gregory Freidin (1994). Russia at the Barricades: Eyewitness Accounts of the August 1991 Coup, 371, Armonk, NY: M. E. Sharpe.
  • Condee, Nancy (1995). Soviet Hieroglyphics: Visual Culture in Late Twentieth-Century Russia, 208, Bloomington, IN: Indiana University Press.
  • Saunders, Nicholas J. (2004). Matters of Conflict: Material Culture, Memory and the First World War, 224, New York, NY: Routledge.
Rujukan umum
  • Library of Congress Country Studies: Russia
  • Hingley, Ronald. The Tsars, 1533–1917. Macmillan, 1968.
  • Saunders, David (December 2000). "Regional Diversity in the Later Russian Empire". Transactions of the Royal Historical Society 10 (10): 143–163.
  • Warnes, David. Chronicle of the Russian Tsars: The Reign-by-Reign Record of the Rulers of Imperial Russia. Thames & Hudson, 1999.
  • (Basa Rusia) Грибовский В.М. Государственное устройство и управление Российской империи, 1912. Photocopy of pages
  • (Basa Rusia) Первая Всеобщая перепись населения Российской Империи 1897 г. Под ред. Н.А.Тройницкого. т.I. Общий свод по Империи результатов разработки данных Первой Всеобщей переписи населения, произведенной 28 января 1897 года. С.-Петербург, 1905. Таблица XII. Распределение населения по вероисповеданиям. Archipelag.ru
  •  Artikel ieu miboga téks ti hiji publikasi ayeuna domain umumEncyclopædia Britannica (11th). (1911). Cambridge University Press. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Dixon, Simon (1999). The Modernisation of Russia, 1676–1825, 288, Cambridge: Cambridge University Press.
  • (1971) Illustrated History of the Russian Empire: The Coronation Book, 488, Astoria, NY: The Russian Orthodox Youth Committee.
  • Englund, Peter (2002). The Battle That Shook Europe: Poltava and the Birth of the Russian Empire, 288, New York, NY: I. B. Tauris.
  • Etkind, Alexander. Internal Colonization: Russia's Imperial Experience (Polity Press, 2011) 289 pages; discussion of serfdom, the peasant commune, etc.
  • Freeze, George (2002). Russia: A History, 2nd, 556, Oxford: Oxford University Press.
  • Kappeler, Andreas (2001). The Russian Empire: A Multi-Ethnic History, 480, New York, NY: Longman Publishing Group.
  • Hughes, Lindsey (2000). Russia in the Age of Peter the Great, 640, New Haven, CT: Yale University Press.
  • Longley, David (2000). The Longman Companion to Imperial Russia, 1689–1917, 496, New York, NY: Longman Publishing Group.
  • Moon, David (1999). The Russian Peasantry 1600–1930: The World the Peasants Made, 396, Boston, MA: Addison-Wesley.
  • -Velychenko S. "Identities, loyalties and service in imperial Russia: who administered the borderlands?" – Russian review, 1995, v. 54, № 2, p. 188 – 208.
  • Waldron, Peter (1997). The End of Imperial Russia, 1855–1917, 189, New York, NY: St. Martin's Press.
  • Westwood, J. N. (2002). Endurance and Endeavour: Russian History 1812–2001, 5th, 656, Oxford: Oxford University Press.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:History of Europe Citakan:Colonial Empires Citakan:Empires Citakan:Russia topics


Hourglass drawing.svg