Kalénder nasional India

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalénder t·s·é ]
Kagunaan Umum
Tiongkok · Islam · Gregorian · Thai: BulanPanonpoé . Tanggal minggu ISO · Astro · Julian
Tipe Kalénder
Lunisolar · Solar · Lunar
Kagunaan Lianna
Arménia · Bahá'í · Bengali · Berber · Buda · Koptik · Étiopia · Jérmanik · Yahudi · Hindu · India · Iran · Irlandia · Jepang · Jawa · Malayalam · Maya · Nanakshahi · Nepal · Nepal Sambat · Tamil · Tibet · Zoroaster
Julian asli · Runik

Kalénder nasional India (kadang-kadang disebut ogé kalénder Saka) nyaéta kalénder sipil resmi nu dipaké di India. Kalénder ieu dipaké babarengan jeung kalénder Grégori, ku Gazette of India, siaran wartana All India Radio, katut kalénder jeung komunikasi nu dikaluarkeun ku Pamaréntah India.

Istilah ieu bisa nujul ogé kana kalénder Hindu, sarta jaman Saka ilahar dipaké ku kalénder-kalénder nu béda-béda.

Struktur kalénder[édit | sunting sumber]

Bulan Lilana Tanggal mimiti (Grégori)
1 Chaitra 30/31 22 Maret*
2 Vaishākh 31 21 April
3 Jyaishtha 31 22 Méi
4 Āshādha 31 22 Juni
5 Shrāvana 31 23 Juli
6 Bhādrapad 31 23 Agustus
7 Āshwin 30 23 Séptémber
8 Kārtik 30 23 Oktober
9 Mārgashīrsha (Agrahayana) 30 22 Nopémber
10 Paush 30 22 Désémber
11 Māgh 30 21 Januari
12 Phālgun 30 20 Pébruari

Dina taun kabisat, Chaitra boga 31 poé tur dimimitian ku tanggal 21 Maret. Bulan-bulan dina satengah taun munggaran sakabvhn aboga 31 poé, keur ngitung peta panonpoé nu laun dina wanci ieu nalika ngaliwatan ecliptic.

Ngaran bulan-bulana dicokot tina kalénder bulan-panonpoé Hindu nu aya saméméhna, sahingga sababaraha varéasi dina éjahan geus pasti aya, tur bisa jadi mangrupakeun hiji sumber nu ngabingungkeun kana tanggal-tanggal din ahiji kalénder.

Taun-tauna diitung dina Jaman Saka, nu ngamimitian taun 0na dina taun 78 Jaman Kristen. Pikeun nangtukeun taun kabisat, urang bisa nambahkeun 78 kana taun Saka - lamun hasilna mangrupakeun taun kabisat dina kalénder Grégori, mangka taun Saka ogé bakal mangrupakeun taun kabisat.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Mapping Time: The Calendar and its History by E.G. Richards (ISBN 0-19-282065-7), 1998, pp. 184-185.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]