Kamper

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kamper

Kamper téh nya éta geutah nu asalna tina tangkal.[1] Kamper bisa laas jeung sok dipaké di jero lomari, supaya papakéan téh ulah ku geget.[1] Kecap kamper asal ucapan urang Arab tina "kafur" anu asalna tina basa urang "kapur".[1]

Sajarah Kamper[édit | sunting sumber]

Ti baheula kénéh, di Barus, nya éta salasahiji palabuan di Teluk Tapanuli Sumatra Wewengkon di Sumatera anu mindeng disebut-sebut, ditulis ti saprak abad kahiji Masehi, hiji wewengkon di basisir kulon Sumatera, perenahna antara Sibolga sarta Singkel, anu ayeuna asup wewengkon Sumatera Kalér geus bisa ngaékspor sabangsa kapur nu disebut kapur barus.[1] [2] Aya tilu wewengkon utama penghasil kamper di Asia Tenggara, nyaéta Sumatera, Semenanjung Malayu, sarta Bornéo. [2] Saprak abad ke-6, urang Cina geus nyambungkeun kamper jeung Barus minangka penghasil kamper éta sorangan. [2] Padagang-padagang Arab anu harita geus aya hubunganana jeung padagang Indonesia, ku maranéhna kapur barus dibawa ka nagarana, ti tanah Arab diékspor ka Éropa diantarana datang ka Vénésia, di dinya disebutna camphora, di Perancis disebutna campheré, di Inggris disebut camphor, tapi di Jerman disebutna kampfer, sedeng di nagri Walanda disebutna kamfer.[1] Anu disebut kamper nu diimpor ti Éropa ka urang sabenerna lain kapur barus, tapi asal tina hasil minyak tanah anu disebut naphtaline.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Buku Utama
  2. a b c Majalah Tempo Online, Tentang Kapur(Situs Diakses Ping 27 Oktober 2011)
Nulis.jpg