Kamuning

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Murraya paniculata
Kembang kamuning kelirna bodas, seungitna ngadalingding
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Order: Sapindales
Family: Rutaceae
Genus: Murraya
Species: M. paniculata
Ngaran binomial
Murraya paniculata
(L.) Jack

Kamuning (Lat. Murraya paniculata) nyaéta tutuwuhan héjo tropis nu sok dipelak pikeun mapaés buruan kusabab kaéndahan kembangna anu laleutik & bodas nyacas siga malati, sarta seungitna nyambuang. Ieu tutuwuhan dulur deukeut Citrus. Ngaran séjén pikeun kamuning nyaéta

  • Chalcas exotica (L.) Millsp
  • Chalcas paniculata L. (basionym)
  • Murraya exotica L.

Pedaran[édit | sunting sumber]

Kamuning dina pot kembang

Kamuning téh tutuwuhan leutik nu jangkungna ukur 7 m. Daunna lonyod, leutik tapi kandel tur hérang, sagagang 3-7 lambar (ganjil). Kembangna terminal, teu pati loba, tapi seungit. Panjang daun mahkotana 12-18 mm, melengkung kelir bodas (atawa krém pias). Buahna dagingan, kelir héjo (ngora) jeung konéng atawa beureum (kolot)[1], lonyod endog bisa nepi ka sainci[2].

Panyakit[édit | sunting sumber]

Kamuning gampang pisan katarajang hama nématoda taneuh jeung laleur[2], ogé sok dipaké sayang ku serangga hama Diaphorina citri, véktor kasakit degenerasi flum véna Sitrus[3].

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Welsh, 1998; kc. 256
  2. a b Gilman, Edward F. Factsheet FPS-416, October 1999; University of Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agricultural Sciences; from http://www.coralsprings.org/environment/SmallTreeList/pdf/MURPANA.pdf disalin 28 Juni 2007
  3. http://www.hear.org/pier/species/murraya_paniculata.htm disalin 28 Juni 2007

Rujukan[édit | sunting sumber]

Wikispecies
Wikispecies mibanda émbaran ngeunaan
  • Murraya paniculata. Disalin 4 Nopémber 2008.
  • Welsh, S. L. 1998. Flora Societensis: A summary revision of the flowering plants of the Society Islands E.P.S. Inc., Orem, Utah.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca



Nicotiana tabacum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-098.jpg